Kismamáknak segítene a Munka Gyermekkel program

Majdnem lehetetlen egy nőnek szülés után visszamenni dolgozni. Mert bár kötelező visszavenni őket, megtartani már nem. Az unióban Magyarországon dolgozik a legkevesebb kismama. Ezen változtatna egy most induló program. A Munka Gyermekkel program keretében 200 kismamának tartanak tréninget, százan pedig féléves munkát is kaphatnak - tudatta az M1 Híradó.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. szeptember 12. Gyarmati Orsolya

Majdnem lehetetlen egy nőnek szülés után visszamenni dolgozni. Mert bár kötelező visszavenni őket, megtartani már nem. Az unióban Magyarországon dolgozik a legkevesebb kismama. Ezen változtatna egy most induló program. A Munka Gyermekkel program keretében 200 kismamának tartanak tréninget, százan pedig féléves munkát is kaphatnak – tudatta az M1 Híradó.


A jogszabály szerint a kismamákat kötelező visszavenni korábbi munkahelyükre, de a cégek, ha akarnak, mindig találnak kiskaput. Becslések szerint az anyák 80 százaléka a szülés után kénytelen új munka után nézni. Hat-tizenkét hónap – általában ennyi ideig keres egy kisgyermekes szülő állást. Az állásinterjúkon pedig – bár tilos – mégis szinte mindig rákérdeznek, van-e gyermeke a jelöltnek.

Ez egy diszkrimináció főleg hogyha utána kap egy nemleges választ az ember, de ezt bizonyítani amikor ketten vagyunk egy interjún, jó esetben ketten vannak a másik oldalról, és én vagyok egyedül, ez szinte lehetetlen – nyilatkozta Farkas Zsuzsanna jogász.