Kisvárosnyi gyermek nyomában!

Közel ezer világító léggömb indult útjára előző héten a Városligetben. A flashmob apropóját az a döbbenetes statisztikai adat adta, mely szerint hazánkban évente egy kisvárosnyi gyermek tűnik el. Igaz, 99 százalékuk idővel előkerül, azonban eddig 842 olyan gyereket regisztráltak, akinek sorsa a mai napig ismeretlen!

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
háttér
2011. május 30. hslaszlo

Közel ezer világító léggömb indult útjára előző héten a Városligetben. A flashmob apropóját az a döbbenetes statisztikai adat adta, mely szerint hazánkban évente egy kisvárosnyi gyermek tűnik el. Igaz, 99 százalékuk idővel előkerül, azonban eddig 842 olyan gyereket regisztráltak, akinek sorsa a mai napig ismeretlen!


– A legtöbb szülőnek az egyik legnagyobb félelme, mi történik, ha eltűnik a gyermeke. Én magam is át tudom érezni ezt a rettegést. Leírhatatlanul szörnyű lehet átélni, ha az embernek fogalma sincs, hol van a gyereke – nyilatkozta a TV2-nek Kárász Róbert a Mokka műsorvezetője, miért is indította útjára az “1000 Lámpás éjszakája” nevű rendezvényt, amellyel 2011. május 25-én (Az eltűnt gyermekek világnapján) Magyarországon először az eltűnt gyermekekre hívták fel a figyelmet. Az 1000 Lámpás Éjszakája valójában nem más, mint egy országos programsorozat, melyet Budapest mellett több vidéki nagyvárosban szeretnének a jövőben megrendezni. A civil szervezeteknek az volt a célunk, hogy felhívják a társadalom és a családok figyelmét a gyermekek eltűnésének okaira, a jelenség drámaiságára és az elcsatangolás veszélyeire.

Az embereknek meg kell állnia egy pillanatra és elgondolkodni azon, hogy évente közel tizenkétezer kiskorú tűnik el Magyarországon – fogalmazott Nagy Anna kormányszóvivő a Családhálónak, aki szerint az állam egyik legfontosabb feladata, hogy a családok, az iskolák és a közösségek megtartó erejét megerősítse.  Hozzátette: hazánk, mint az Európai Unió soros elnöke kétnapos konferenciát tart ebben a témában még a nyár folyamán.

A statisztikai adatok valóban elkeserítőek: Szőgyényi Zoltán rendőr alezredes a tájékoztatása szerint 2010-ben több mint 11 ezer kiskorú tűnt el hazánkban, és ebből 94-en még mindig ismeretlen helyen tartózkodnak. A hatóságok közigazgatási eljárás keretében vizsgálják az ilyen eseteket, amelyet 90 nap után hivatalosan lezárnak.  Számos esetben sosem derül ki, hogy mi is történt valójában. A felderítési arány tehát egyes híresztelésekkel ellentétben körülbelül 99 százalékos, azonban amíg egyetlen gyermeket is keresnek, addig nem lehet elégedett senki.

A rendőrség bejelentése szerint radikális változások várhatóak. Például egyszerűsítik a tájékoztatási folyamatot, gyorsítják és az ORFK honlapján közzéteszik az eltűnés miatt kőrözött személyek adatait is. Valamint fokozott együttműködésre készülnek a lakossággal és a sajtóval az ilyen típusú ügyekben.

Kárász Róbert, az esemény főszervezője a TV2-nek nyilatkozva arra hívta fel a figyelmet, hogy az 1000 Lámpás Éjszakája egyedülálló akciót szervezett: december 31-ig 400 ezer tejes dobozon láthatók lesznek négy fiatal, Till Tamás, Strehó Gergő, Ackermann Dávid és Gödöllei Dominika képei és adatai. Az eltűnt gyerekeket családtagjaik évek óta hiába várják haza. A műsorvezető emlékeztetett: az Amerikai Egyesült Államokban 1985-től kezdődően mintegy 8000 esetben kerültek fel eltűnt gyermekek képei különböző termékek dobozaira, és 20 százalékos volt a siker, azaz a kampány segítségével 1400 fiatalkorút találtak meg. Magyarországon 842 gyermek sorsáról nem tudnak semmit szülei. A legtöbben intézetből szöktek el.

* * * 

A több, mint három évtizedes múlttal rendelkező világnapot  egy amerikai kisfiú eltűnésének emlékére hozták létre. Etan Patz mindössze 6 éves volt, amikor New Yorkban elrabolták. Mindez nagyon régen, 1979-ben történt. És bármennyire is szomorú, 31 évvel az eltünése után sem tudják, hogy pontosan mi történt vele. Ami biztos, Etan sohasem került elő. Eltűnésének körülményei pedig tisztázatlanok a mai napig is. Etan Patz tragikus eltűnése szimbolikussá vált. Az ő példája és esete mindenhol kísért a világban. A gyerekek eltűnése és az ezzel összefüggő probléma azonban nem társadalmi vagy szociális fejlettség kérdése. A jelenség nem kímél földrészeket és országokat. Gyerekek eltűnhetnek bárhol. Bárhol a világon.