Kiszámolhatja, hogy ráfizet-e a karácsonyi hitelekre

A karácsonykor népszerű „gyorskölcsönökhöz" kínált kényelmi szolgáltatások jelentős többletköltséggel járhatnak, figyemeztet a Magyar Nemzeti Bank. Az át nem gondolt hitelfelvételtől 14 napon belül díjmentesen és indoklás nélküli el lehet állni. Jó tudni, hogy a műszaki termékekhez vásárolható kiterjesztett garancia általában egy speciális biztosítási szerződést takar.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
háttér
2016. december 07. Origo

A karácsonyi időszakban sokan igényelnek kis összegű fogyasztási hitelt (pl. áruhitel, személyi kölcsön, hitelkártya) az ünnepi költségek fedezésére. Alapvető fontosságú, hogy a fogyasztók a szerződés aláírása előtt körültekintően tájékozódjanak a hitelek jellemzőiről és feltételeiről.

Érdemes megfontolni, hogy tényleg szükség van-e a hitelfelvételre (vagy a beszerzések például családi kölcsönből is megoldhatók), s ha igen, melyik hitelfajta a legkedvezőbb. A fogyasztási hitelek törlesztése évekig is elnyúlhat, a nem fizetés vagyontárgyak elvesztéséhez is vezethet.

Át nem gondolt, erőn felüli hitelből történő vásárlás után is jogszabályi lehetőség van arra, hogy – ha a hitel folyósítása még nem történt meg – az ügyfél a szerződéskötés utáni 14 napon belül indoklás nélkül elálljon a hitelszerződéstől.

Az elállás a hitelhez kapcsolódó egyéb szolgáltatásra vonatkozó szerződést is felbontja.

A cikk itt folytatódik!