Koedukált kontra egynemű iskola – melyik a jobb?

Sokáig nyugvópontra jutott a kérdés a koedukált iskoláztatás bevezetésével, de az utóbbi években újra megnyílt a vita arról, hogy melyik az üdvözítőbb oktatási forma: a koedukált avagy az egynemű? A Parents megkérdezte a téma egyik szakértőjét, Dr. Rosemary Salomone egyetemi oktatót, az "Ugyanolyan, különböző, egyenlő: az egynemű iskoláztatás újragondolása" című könyv szerzőjét a leggyakrabban tárgyalt kérdésekről.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. október 18. czefernek.lena

Sokáig nyugvópontra jutott a kérdés a koedukált iskoláztatás bevezetésével, de az utóbbi években újra megnyílt a vita arról, hogy melyik az üdvözítőbb oktatási forma: a koedukált avagy az egynemű? A Parents megkérdezte a téma egyik szakértőjét, Dr. Rosemary Salomone egyetemi oktatót, az “Ugyanolyan, különböző, egyenlő: az egynemű iskoláztatás újragondolása” című könyv szerzőjét a leggyakrabban tárgyalt kérdésekről.


Tökéletlen felmérések

Salomone azt állítja, hogy még eddig egyetlen tanulmány sem bizonyította, hogy az egynemű oktatás jó vagy rossz hatással lenne a gyerekekre.

“A témában csak tökéletlen felmérések vannak, amelyek részben támadják, részben támogatják, hogy legyenek külön leány- és fiúiskolák” – jelentette ki.

Másképp tanulnak a lányok és a fiúk?

A viták nagy része az elképzelés jogi alapját tárgyalja, vagyis, hogy egyáltalán lehetséges-e ilyen oktatást felajánlani az állami iskoláztatás rendszerén belül (mivel a magániskolákra nem vonatkoznak ilyen szabályok).