A korai nyelvi fejlesztésről az anya szemszögéből

Kedves Édesanyák! Ez a cikk szóljon most Rólatok, nézzük meg a kérdést a Ti szemszögetekből. Olvashattatok eddig az elveimről, a módszeremről, a tapasztalataimról, de a döntés, az első és a legfontosabb lépések megtétele, a háttérmunka rajtatok áll vagy bukik.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
háttér
2017. január 26. Babafalva

Ti hozzátok el a kicsiket a foglalkozásokra, Ti hangoljátok rá őket, és természetesen magatokat is. Ti segíthettek a gyerkőcöknek a foglalkozáson elhangzottak elmélyítésében. Együtt munkálkodhattok a nyelvoktató foglalkozásvezetővel abban, hogy a nyelv elsajátítása, valóban örömszerző tevékenység legyen.

És ezen a ponton álljunk is meg! Tudatosítsátok magatokban, kedves Édesanyák, ezen a tényen alapul a korai nyelvfejlesztés. Ezen múlik, hogy érdemes-e belefognotok!

Gyermeketek őszinte korszakát éli. Soha többé nem lesz ilyen őszinte: ami felkeltette a kíváncsiságát, afelé fordul. Ami érdekli, azzal foglalkozik. A foglalkozásvezető feladata, hogy izgalmasan tálalja mondandóját, az anya feladata, felkészíteni gyermekét arra, hogy a foglalkozáson izgalmas dolgok várnak rá. Ne fegyelmezzen, ne erőltessen gyermekére semmit. Ha a másik kislánya, kisfia boldogan, összeszedetten tapsol, utánoz, már ezt-azt mondogat, ne várja el a sajátjától, hogy ugyanezt tegye. Van, akinek hangoskodnia kell, izegni mozogni…. de, közben nyitva van ám a füle. A legkisebbek foglalkozásain nálam többnyire jelen vannak a szülők. Fontos, hogy ők a történések cselekvő részesei legyenek. Mozogjanak, nevessenek, játsszanak, daloljanak, mert a szülő a közvetítő példa. Ha a kicsi figyel, fülel, de még nem utánoz, vagy akár mást csinál, azért hallja, mit mond anya, látja mit csinál, érzékeli; az ő édesanyjának fontos, ami itt zajlik. Ők, azaz a többiek itt így beszélnek, játszanak egymással, azaz másképp, mint mi egyébként, idegen nyelven! Bizony vannak olyanok, akik íme ezt teszik, vannak, akiknek ez a szokása, látom, hallom, elfogadom. Beépítem a rendszerembe!

A cikk itt folytatódik!