Koraszülésnél és túl kicsi babáknál előnyös lehet a császármetszés

Koraszülés és túl kicsi babák esetében a terhesség bizonyos időpontjáig előnyös lehet a császármetszés - állapították meg a bécsi MedUni kutatói.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
háttér
2017. január 02. MTI

Jessica Turner C-Section Birth of Baby Ezra Vanderbilt University Medical Center photo: Anne Rayner; VU

 Az 1320 újszülött adatainak elemzésével végzett kutatás a bécsi klinikai hetilapban jelent meg. A tanulmányt vezető Iris Holzer és munkatársai túl rövid ideig tartó terhesség után különböző súllyal világra jött újszülöttek úgynevezett Apgar-értékeit hasonlították össze és hozták összefüggésbe a szülés módjával.

Az 1320 koraszülött baba 73,5 százaléka császármetszéssel jött világra, a többiek természetes úton. Az Apgar-érték az újszülött öt kritérium alapján történő értékeléséből adódó szám, mely 9 és 10 pont között optimális. A tanulmány során az újszülötteknek a születés utáni ötödik percben mért értékeit is összehasonlították.

Az elemzésből kiderült, hogy a terhesség egy meghatározott idejéig jelentős előnnyel jár a császármetszés. “A terhesség 28. hetéig az ennek az időszaknak megfelelő méretű babák esetében és a túl kicsi babáknál a 31. terhességi hétig jár előnnyel a császármetszés” – írják a szakértők. A csak kisebb mértékben korai születés és megfelelő testsúly esetében a természetes szülés javasolt.