A koraszülöttek is lehetnek zsenik! – November 17 a Koraszülöttek Világnapja

Mi a közös Churchillben, Victor Hugóban és Stevie Wonderben? Mind koraszülöttek voltak és ez nem jelentett egyet a halálos ítéletükkel, épp ellenkezőleg: számos koraszülött vált később híres feltalálóvá, íróvá és politikussá. Ma már Magyarországon is sokkal jobb esélyeik vannak a koraszülött babáknak, mint a múltban. Nov. 17-e a Koraszülöttek Világnapja, amikor lilába öltöznek az épületek ország és világszerte, hogy a koraszülöttek színét, a lilát jelenítsék meg a szimpátia és a hála jeleként.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.

Magyarországon minden tizedik baba koraszülött, mely oka nem feltétlenül a mélyszegénység vagy az egészségtelen előélet, bárkivel megtörténhet, hogy előbb születik a világra. A Koraszülöttek Világnapján ezeket a sokszor 1 kilogramm alatti PICi hősöket és az Őket ellátó orvosokat, szakembereket ünnepelik, akik egyre nagyobb esélyt tudnak maguk mögött, megerősödnek és túlélnek! A világnapon a Melletted a helyem Egyesület szervezésében számtalan esemény valósul meg, legyen az akár szakmai konferencia vagy meghitt baba-mama találkozó a koraszülött osztályokon, országszerte több épületet fényfestéssel lilává válik, mely a koraszülöttek színe.

„Magyarországon a koraszülés népbetegség. Minden tizedik újszülött idő előtt jön világra. Sétáljunk együtt azokért a PICi hősökért, akiknek már életük kezdetén komoly harcot kell vívniuk az életben maradásért. A Melletted a helyem Egyesület csapata idén is lázasan készülődik, hogy méltó módon hívjuk fel a figyelmet a PICikre” – mondja dr. Nádor Csaba, az Egyesület elnöke, koraszülöttgyógyász.

A koraszülöttek 10 pontja

1.A magyar társadalom tizede érintett, hiszen Magyarországon minden 10-dik újszülött koraszülött lesz.

2. A 37. terhességi hét előtt született babákat hívjuk koraszülötteknek.

3. A koraszülöttség nem kizárólag a gondozatlan, cigarettázó, mélyszegénységben élő várandósokat érinti, bárki kerülhet ebbe a helyzetbe, ezért is nagyon fontos a koraszülöttséggel kapcsolatos edukáció és az ellátás folyamatos fejlesztése.

A cikk ITT folytatódik. 


A Koraszülöttek Világnapja alkalmából az ország számos pontján szerveznek eseményeket. Magyarországon az alábbi középületek lesznek lilára kivilágítva a koraszülött babák tiszteletére lila színbe a szülői szervezetek és civil személyek kezdeményezésére. Az eseményekről itt tájékozódhatnak.