Koraszülöttek oltása: Tények és Tévhitek

Sok múlhat azon, hogy sikerül-e eloszlatni a koraszülöttekkel kapcsolatos tévhiteket. Az újszülöttek születési súlya, izomtömege ugyanis nincs hatással a védőoltások hatékonyságára, és ők is képesek a megfelelő immunreakciók kiváltására.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
háttér
2016. december 14. Babafalva

A probléma globális, a WHO szerint tízből legalább 1 baba koraszülött[2]. Hazánkban is népbetegségről van szó: a koraszülöttek aránya 9% körül van. A szakorvosok azt javasolják, hogy minden stabil állapotú koraszülött születési súlyára való tekintet nélkül, kronológiai életkorban ugyanazt az oltási sort kapja meg, így többek között a gennyes agyhártyagyulladás és a rotavírus ellen, mint a többi csecsemő.[3]

A fertőző betegségek elleni védőoltások a koraszülöttek számára különösen fontosak lehetnek. Tévhit, hogy az oltással megbetegítik a gyermekeket; a mai vakcinákban „kórokozó fehérje darabkák” vannak, így alakulhat ki az immunválasz egy esetleges „igazi” támadással szembe. Nagyon kevés olyan krónikus betegség van, melyek esetében ellenjavalt a védőoltás.[4]

Szemléletváltás a koraszülött csecsemőkkel kapcsolatban

„Több tényező is szerepet játszik abban, hogy a hosszú évekig tartó stagnálást követően Magyarországon 2013 és 2015 között húsz százalékkal csökkent a csecsemőhalandóság, mely az elmúlt évben 4,1 ezrelék voltfoglalta össze dr. Kocsis István, a Semmelweis Egyetem II. sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának osztályvezető főorvosa. 

A csecsemőhalandóság csökkenése többek közt köszönhető:

  • a kockázatos várandósságok kiemelt gondozásának
  • a non-invazív beavatkozásoknak (a gépi lélegeztetés új módszereinek gyakoribbá válása, a kevesebb vérvétel…)
  • a jobb műszereknek (Perinatalis Intenzív Centrum-PIC)
  • a családközpontú szemléletnek (ma már a koraszülöttekhez is beengedik a családot és ettől az újszülöttek bizonyíthatóan jobban fejlődnek)
  • a táplálásukban nagyobb szerepet kapott anyatejnek (ami önmagában is protektív hatású, az anyai bőrflórával való kontaktus pedig szintén előnyösebb a babának az immunrendszer erősödése szempontjából)
  • a prevenciós gondolkodásmódnak (védőoltások)

A cikk itt folytatódik!