Korhatáros filmek, korhatár alattiaknak?

A mozifilmek mellett mára már megszokott módón feltüntetik, hogy hány éves kor felettieknek ajánlják az adott előadás megtekintését. A besorolást a filmforgalmazó és a megfelelő hatóság komoly munkával végzi el. Ám mindez a gyakorlatban csak annyit ér, amennyit betartanak belőle. A kérdés csak az, hogy kinek is kell ezt betartania?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. január 04. szabo.daniel

A mozifilmek mellett mára már megszokott módón feltüntetik, hogy hány éves kor felettieknek ajánlják az adott előadás megtekintését. A besorolást a filmforgalmazó és a megfelelő hatóság komoly munkával végzi el. Ám mindez a gyakorlatban csak annyit ér, amennyit betartanak belőle. A kérdés csak az, hogy kinek is kell ezt betartania?


Mindenekelőtt érdemes tisztázni, hogy ki végzi a filmek korhatár szerinti besorolását. A Nemzeti
Média- és Hírközlési Hatóság Szóvivői Irodájának (NMHH ) tájékoztatása szerint, a hazánkban forgalomba kerülő filmalkotásokat, a kiskorúak egészséges szellemi és lelki fejlődésének érdekében, a Nemzeti Filmiroda, Korhatár Bizottsága sorolhatja kategóriákba. Pontosabban szólva, a Korhatár Bizottság egy bizottsági ülés keretében javaslatot tesz a filmalkotás besorolására. Arról, hogy végül a korhatár hogyan, milyen formában és méretben jelenjen meg a filmtörvény rendelkezik.

A filmtörvény módosítását azonban jelenleg is tárgyalja a parlament. Eszerint változásokra számíthatunk 2012. január 1-jével, az indítvány ugyanis mozgóképszakmai hatóságként az NMHH-t nevezi meg, vagyis ide kerülhet a Kulturális Örökségvédelmi Hivataltól a Nemzeti Filmiroda, amelynek vezetőjét az NMHH elnöke nevezi ki határozatlan időre. A szervezet feladata lesz a tervek szerint, a többi közt a filmalkotások besorolása a kiskorúak védelme érdekében, illetve szankciók alkalmazása a besorolási szabályok megsértése esetén.

Mindebből kitűnhet, hogy a hatóság igen komolyan veszi a kategóriákba sorolást és szigorú szabályokat alkalmaz a filmalkotások terjesztőire. Ez a szigor ugyanakkor csak addig terjed, hogy a korhatár jelzések megjelenjenek számunkra jól láthatóan. Mégis azt tapasztalhatjuk, hogy korhatár alattiak, minden probléma nélkül tekinthetik meg a számukra nem ajánlott tartalmakat a mozikban. A kérdés kulcsa az ajánlás. Ugyanis mindezen előírások addig kötelezőek, amíg el nem jutnak hozzánk, a mozi jegypénztáránál állva azonban a döntéshez csak ajánlást kapunk.

Az általunk megkérdezett mozi üzemeltetők egybehangzóan állították, hogy nincs jogosultságuk arra, hogy megtagadják a korhatárt el nem ért személyek beengedését, ha a szülő úgy dönt. Amit tehetnek az a tájékoztatás, vagyis felhívják a szülők és a többi érintett figyelmét a kor-ajánlásra, de a döntés innentől kezdve a látogató kezében van.

Érdemes persze azon is elgondolkozni, hogy az életkorhoz kötött besorolások sok szakértő szerint szükséges, de nem elégséges információval szolgálnak hiszen, egészen eltérő lehet kamasz és kamasz érettsége. A kötelező erő ezért is lehetne kontra produktív dolog. A felelősség terhe minden esetben a szülőé, gondviselőé, hiszen még ha nem is közösen néznek meg korhatár feletti filmeket, a gyermekek mozi látogatási szokásait így is az ehhez anyagi erőforrást biztosító szülő tudja leginkább befolyásolni. A mozik üzemeltetői egyébként úgy nyilatkoztak, hogy kísérő nélkül nem engedik be a korhatáros filmekre a „kiskorúakat”, amennyiben persze ezt meg tudják állapítani.

A megoldás kulcsa újfent a család. Amely ha jól működik az ajánlást is megfelelően tudja kezelni és felelős döntést tud hozni ebben a kérdésben is. Amit viszont a körképből is jól láthatunk, hogy érdemes odafigyelnünk a karikákra, mivel komoly munka szerint csoportosítják a filmeket, talán számunkra is hordozhat információt, hogyha tudni szeretnénk milyen alkotásokon nőnek fel gyermekeink.

A korhatár besorolás szempontjairól és a kategóriákról bővebben a Nemzeti Filmiroda honlapján a korhatár besorolás menüpont alatt olvashat.