Körkép az Országos Rajzfilmünnepről

A KEDD Animációs Stúdió idén 5. alkalommal rendezi meg az Országos Rajzfilmünnepet, november 3-5-ig. A programsorozathoz 53 városban összesen 60 helyszín csatlakozott. Országosan több mint 350 program közül válogathatnak az érdeklődők. A budapesti főszervezőkkel és néhány vidéki szervezővel beszélgettünk a korábbi tapasztalataikról és idei szervezési szempontjaikról, ajánlataikról.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
interjú
2017. november 05. Antal-Ferencz Ildikó

Milyen tapasztalataik vannak a korábbi rendezvényekkel kapcsolatban?

Pécs: A tavalyi évben először vettünk részt az országos rendezvényen. Érdeklődőek voltak az emberek. Olyan is volt, aki Budapestről éppen Pécsett tartózkodott, és kereste fel helyszínünket, sokan családostul jöttek filmet nézni. A szervezés zökkenőmentes volt, mindent megkaptunk, és maximálisan segítették a munkánkat.

Gyula: Tavaly rendeztük meg először a Rajzfilmünnepet, szerettünk volna a gyerekeknek egy tartalmas programot megvalósítani. Az idei évben pont az őszi szünetre esik, így megfelelő szórakozást biztosít a gyerekek számára. Csak pozitív tapasztalataink vannak, meg voltunk elégedve mindennel.

Budapest: A korábbi évekhez hasonlóan, a fővárosi és a különböző vidéki helyszínek idén is változatos műsort állítottak össze: hol a klasszikusokat, hol a legfrissebb filmeket válogatták, de olyan helyszínek is vannak, ahol Nepp József, a közelmúltban elhunyt kiváló rajzfilmrendező emlékének szentelik programjaikat. A filmvetítések mellett gyerek- és családi programokkal is várjuk, várják az őszi szünet második hétvégéjén az érdeklődőket. Interaktív előadások, rajzfilmkészítés, arcfestés, játszósarok, tökfaragás, süti sütés, rajzfilmünnepi Halloween buli és még rengeteg izgalmas aktivitás közül válogathatnak.

Mi alapján választották ki idén a mesefilmeket?

Pécs: Próbáltunk úgy válogatni, hogy újat tudjunk mutatni, de azért legyen benne klasszikus mese is. Fontosnak tartottuk, hogy ne csak a gyerekeknek, hanem a felnőtt nézőknek is kínáljunk rajzfilmeket.

Gyula: A Bogyó és Babócát azért, mert ez a legkisebbek számára talán az egyik legismertebb mese, ezt általában a kicsi korosztály is nagyon kedveli. A Lúdas Matyit azért, mert kötelező iskolai olvasmány, így a nagyobbak is könnyedén megismerkedhetnek vele.

Budapest: Idén a KEDDshopban elsősorban saját gyártású mesefilmeket válogattunk műsorunkba, a Bogyó és Babóca trilógiát, az Egy kupac kufli című filmeket, és természetesen Pocoyo-t. De ezek mellett bemutatásra kerülnek régi, klasszikus rajzfilmek is, mint például Vuk, Vízipók Csodapók és Pom pom meséi is. Azt tapasztaljuk, hogy a mostani fiatal szülők szívesen ültetik le gyerkőceiket olyan mesefilmek elé, melyeken ők is felnőttek.

A filmvetítések mellett még milyen egyéb családos programokkal készülnek?

Pécs: A Pécsi Animáció Történeti kiállítás a vetítések helyszíne, így animációs foglalkozáson is részt vehetnek az érdeklődők. Lesz Zoótrop-rajzolás, stop-trükk filmecske készítés.

Gyula: Egészségügyi szűréssel, totóval, társasjátékkal, rajzkuckóval és egy kreatív sarokkal várjuk a kedves érdeklődőket.

Budapest: Az üzletben egész nap filmvetítések lesznek, emellett lehet rajzolni, színezni és társasjátékozni. Tavaly nagy népszerűségnek örvendett az animációs stúdiónk látogatása, ezt a programot idén sem szerettük volna kihagyni. Ennek keretében a gyerekek betekintést nyerhetnek a rajzfilmkészítés világába, megnézhetik mi az a storyboard, milyen az, amikor még csak vizuálisan vannak megjelenítve a történetek animálás előtt, hogyan kelnek életre a mesefigurák a képernyőn, és egyáltalán milyen az élet, hogyan folyik a munka egy filmstúdióban.

Milyennek látják a magyar mesefilmek piacát?

Pécs: Egyre több, aranyos mese születik, de sajnos a finanszírozás elég nehézkes, kevés a keretösszeg, így kevesebb film kap támogatást.

Gyula: A magyar mesefilmek piaca elég választékos, viszonylag sok mese közül válogathatnak a kedves nézők. A filmek minősége is megfelelő.

Budapest: Egyre több alkotás jelenik meg a piacokon. A sikeres együttműködésekhez elengedhetetlen a jó kapcsolat, mindig erre törekszünk. Miközben folynak a gyártási munkák, folyamatosan újabb és újabb ötleteket készítünk elő, ezekhez folyamatosan keressük a tehetséges új alkotótársakat. Nemzetközi fesztiválokon, konferenciákon is folyamatosan képviseltetjük magunkat, és mindig figyelemmel kísérjük a legújabb trendeket.