A kormány tovább bővítené a családtámogatások rendszerét

A kormány elkötelezett a családok iránt, ezért mindent megtesz a családtámogatások rendszerének folyamatos bővítése érdekében - mondta az Emmi család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára a Nagycsaládosok Országos Egyesületének közéleti találkozóján.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
háttér
2017. február 25. MTI

fotó: Orientpress Hírügynökség

Novák Katalin kiemelte: a kormányzat számára fontos szempont, hogy kialakuljon Magyarországon az a bizalom a családokban, hogy az őket támogató rendszer egyrészt megmarad, másrészt folyamatosan bővül.

A közeljövő tervei között az édesanyák rugalmas munkavégzési lehetőségeinek megteremtését említette, a fiatalok vidéken maradását pedig egy komplex bérlakás-konstrukcióval ösztönöznék.

Az államtitkár komoly kihívásnak nevezte a demográfiai helyzetet. Arról beszélt, hogy gyakorlatilag három és fél évtizede folyamatosan csökken a népesség és emiatt egyre kevesebb nőnek kellene egyre több gyermeket szülnie. Mint mondta, minden lehetséges kormányzati eszközt megragadnak, hogy egyrészt felhívják a figyelmet a jelenségre, másrészt, hogy megállítsák.

A demográfiai helyzet drámaiságának mértékét a teljes termékenységi arányszám is jól kifejezi, ami azt mutatja, hogy átlagosan hány gyermek van egy családban – fogalmazott. Míg 2014-ben 100 családban átlagosan 141 gyermek született, addig 2015-ben 144, a tavalyi évi adatok pedig egyelőre becsült értékek, de várhatóan a mutató 148-ra emelkedik. A legalacsonyabb 2011-ben volt, akkor 100 családban átlagosan mindössze 121 gyermek született – tette hozzá.

A jó hírek közt említette, hogy a házasságok száma, a születésszám és termékenység egyre növekszik, míg a halálozás és a válások száma egyre csökken, a csecsemőhalandóság pedig soha nem látott mértékűre süllyedt, ami főként az egészségügyi rendszer fejlődésének köszönhető.

Beszélt arról is, a kormány családok melletti elköteleződését jól mutatja, hogy GDP arányosan mennyit fordít a költségvetésből családtámogatásokra. Magyarországon az OECD-országoknál megállapított 2,55 százalékos átlag közel kétszeresét, 4,7 százalékot költik ilyen célra. Nagyságrendileg ez mintegy 200 milliárd forintos tétel a költségvetésben.

Kardosné Gyurkó Katalin, a NOE elnöke elmondta: a többnapos lakiteleki közéleti találkozó résztvevői – mintegy kilencvenen – elsősorban tagegyesületeik és csoportjaik vezetői, ifjúsági vezetők és önkéntesek az ország számos részéről érkeztek. Céljuk, hogy jó gyakorlatok és kapcsolatok szerzésével tovább építsék közösségeiket és megvizsgálják annak lehetőségeit, milyen módon lehetne tovább erősíteni az országos egyesületet, helyi szinten pedig milyen feladataik, felelősségeik vannak a tagszervezeteknek.