Kötelező logopédiai szűrés 3 éves kortól

A 2017/18-as tanévtől már minden 3. életévét betöltött gyermeknek kötelező logopédiai szűrésen kell részt vennie. Mit is jelent ez pontosan?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
szülő
2017. augusztus 22. Babaszoba

A 2017/18-as tanévtől már minden 3. életévét betöltött gyermeknek kötelező logopédiai szűrésen kell részt vennie. Mit is jelent ez pontosan?

A logopédiai szűrés eddig is kötelező volt, de csak az ötéves korosztálynál. Az új törvényi szabályozás értelmében azonban kötelező lesz szűrni az intézményekbe belépő hároméves korosztályt is. Az EMMI 53/2016 (XII.29) -es rendelet a következőket írja erről:
38 § (3) A logopédiai ellátás keretében el kell végezni a harmadik és ötödik életévüket betöltött gyermekek beszéd- és nyelvi fejlettségének szűrését. A hároméveskori logopédiai szűrés a nyelvi fejlettségre (receptív és expresszív nyelv), az ötéveskori szűrés elsősorban a beszédartikulációra, illetve az írott nyelvi (írás és olvasás) készültségre irányul. A szűrés eredménye alapján szükség szerint el kell végezni a gyermek további logopédiai vizsgálatát, illetve kezdeményezni kell további gyógypedagógiai, pszichológiai, orvosi vizsgálatokat.
39 § (4) A részletes logopédiai vizsgálat és logopédiai vizsgálati vélemény alapján kell a gyermek további logopédiai ellátását megszervezni, ha a szűrés és a logopédiai vizsgálat eredményei alapján erre szükség van.”
.
Mivel eddig csak az ötéves korosztálynál volt kötelező ez a szűrés, ezért Leitold Orsolya szakvizsgázott okleveles gyógypedagógust, logopédust arról kérdeztem, miben jelent újdonságot ez a szűrővizsgálat.
.
– Ki és miként végezheti el az óvodába belépő gyermekek szűrését?
Az óvodába lépő gyermekek beszédének megfigyelése már rég a logopédiai munka része. A munkánkat sokban segíti azonban a MacArthur- Bates Kommunikatív Fejlődési Adattár (KOFA), mely egy adaptált 2 oldalas szülői kérdőív. Ezt a logopédus juttatja el a szülőknek. A szülő egy szólistán bejelöli, hogy a felsorolt szavakat hallotta-e már gyermekétől. Emellett konkrét példát is kér a kérdőív, hogy a gyermek megnyilatkozásait, mondatait is megismerhesse a szakember. A szülői kérdőíven történő szűrés gyorsabbá és hatékonyabbá teszi a logopédiai munkát.
A visszaérkezett kérdőívet kiértékelve a logopédus felveszi a szülőkkel a kapcsolatot, amennyiben szükséges.
.
– Miért van szükség logopédiai szűrésre már 3 éves korban is?
Az említett szülői kérdőív a gyermekek nyelvi fejlettségéről informálja a logopédus szakembert. Ebben az életkorban már látható, ha valakinek akadályba ütközik a beszédelsajátítása, a logopédiai terápia pedig hamar és célirányosan elkezdődhet.
Sok év tapasztalata, hogy az 5 éves korban elkezdett logopédiai terápia egyes gyermekek esetében nem elegendő a sikeres iskolai beváláshoz.
 .
 .