Közeleg a beiratkozás! – Az óvodaválasztás szempontjai

Az óvodai nevelés meghatározó az ember életében. A legtöbb kisgyermeknek ez az első szocializációs színtere, az itt szerzett tapasztalatok végigkísérik mindennapjait, és a csoportban megtanult ismeretek alapját képezik a későbbi iskolai tanulmányainak. Ezért kiemelten fontos, milyen óvodai környezetbe kerül gyermekünk. Kérdés, hova lehet beiratkozni, és hogyan válogathatunk az intézmények közül?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2013. április 02. bencze.aron

Az óvodai nevelés meghatározó az ember életében. A legtöbb kisgyermeknek ez az első szocializációs színtere, az itt szerzett tapasztalatok végigkísérik mindennapjait, és a csoportban megtanult ismeretek alapját képezik a későbbi iskolai tanulmányainak. Ezért kiemelten fontos, milyen óvodai környezetbe kerül gyermekünk. Kérdés, hova lehet beiratkozni, és hogyan válogathatunk az intézmények közül?


A jogszabály, miszerint minden 3 éves kisgyermeknek kötelező óvodába járni, csak 2014-től lép érvénybe, így idén még eldönthetik a szülők, beíratják-e három éves gyermeküket az óvodába. Ha az igen mellett döntenek, érdemes tájékozódni a lehetőségekről.

Minden 3. életévét betöltött gyermek beíratható abba az óvodába, amelynek körzetében lakik. Más állami óvodába akkor van esélye bekerülni, ha az adott intézményben nincs túljelentkezés, hiszen az ottani helyeket is elsősorban a körzetben élő gyermekek kapják. Ha egy gyermeknek a saját körzetében sem jut hely, az óvodavezetők és az önkormányzat segít abban, melyik közeli intézménybe tudják még beíratni a kicsit. Az óvodai férőhelyekre elsőbbsége van az ötödik életévét betöltő, illetve a szociálisan hátrányos gyermekeknek, és azoknak, akiknek egy testvérük már az adott intézménybe jár. A GYED-en és GYES-en lévő, valamint a nem dolgozó szülők gyermekét az óvodák előjegyzésbe vehetik, de vissza is utasíthatják, míg a gyermek be nem tölti az ötödik életévét. Ez szintén abban az esetben jellemző, ha az adott óvodában kevés a férőhely. Törvényileg nem kötelezhető, de az óvoda kérhet munkáltatói igazolást a szülőktől a beiratkozáson.

Az állami óvodák mellett egyre több az alapítványi, egyházi és magánintézmény is, melyek különleges igényekhez igazodva, speciális nevelési programot nyújtanak. A legtöbb magánóvoda kisebb létszámú csoportokban vagy több óvodapedagógussal dolgozik, így lehetőség nyílik a gyerekek egyéni fejlesztésére és a tehetséggondozásra. Az anyagi támogatásnak köszönhetően ezek az intézmények jól felszereltek, nagyobb parkkal, gyakran zöld övezetben találhatóak, és hosszabb nyitva tartással, vagy délutáni játszóházzal működnek. A legtöbb magánóvoda különleges nevelési elvekkel és programmal várja a gyerekeket. Ilyenek a reformpedagógiákra épülő Montessori és Waldorf óvodák, valamint a kétnyelvű és angol nyelvű magánóvodák, ahol a korai angol nyelv elsajátítására fordítanak figyelmet. Fontos azonban szem előtt tartani, hogy ezek fizetős intézmények, így a pedagógiai programjuk mellett érdemes az árakról is érdeklődni. Átlagosan egy magánóvoda havi 60-100.000 Ft-ba is kerülhet, melyben sok esetben még nincs benne az étkeztetés és fakultatív programok ára!

Az évente megrendezett Oviparádé (idén március 2-án volt) lehetőséget ad arra, hogy a szülők gyermekeikkel megismerkedjenek az alapítványi- és magánóvodákkal, és személyesen elbeszélgethessenek az óvodapedagógusokkal intézményük jellemzőiről. Ha erről lemaradtunk, a Jövő Iskolája honlapján (jovoiskolaja.hu) megtalálható a magánóvodák rövid jellemzése és elérhetősége, valamint egy óvodakutatás, ahol a magánóvodákat különböző jellemzőik alapján (művészeti nevelés, felszereltség, pedagógiai program) rangsorolják, így a szülők a számukra fontos szempontok szerint is keresgélhetnek.

A magánóvodák mellett azonban mindenképpen érdemes az állami óvodákat is felkeresni. Ne tévesszenek meg minket a külön programokat (pl.: görkorcsolya, angol, úszás) ígérő magánóvodák, ezeket a legtöbb állami intézmény is biztosítja. Az állami óvodák között is vannak speciális nevelési elveket követő, fakultatív programokat kínáló intézmények, ahol szintén jól képzett pedagógusok fejlesztik a gyerekek személyiségét.

Érdekes tapasztalat volt, hogy az Oviparádén megkérdezett szülők nagy része az angol nyelvi nevelést, valamint a szakköröket emelte ki, mint elsődleges tényezőt a választásnál. Emellett azonban még nagyon sok szempontot számításba vehetünk. Meghatározó lehet egy árnyas játszótér, egy hangulatos díszítéssel, sok játékkal teli csoportszoba, a barátságos légkör, vagy egy kedves óvó néni. Ezeket az állami óvodákban és magánintézményekben egyaránt megtalálhatjuk. Volt egy házaspár, akik a szimpátiát, és az óvodapedagógusokkal megtalált közös hangot helyezték első helyre a keresésnél. Ha belegondolunk, ez csakugyan fontos tényező, hiszen a kiválasztott csoport óvónőivel még éveken át lesz kapcsolatunk. Ők az óvodában, mi otthon neveljük a gyermekünket, és harmonikus fejlődéséhez szükséges a közös hang és az együttműködésünk. Ezért a legfontosabb, hogy a kiválasztott óvodákat személyesen is felkeressük, és találkozzunk azokkal a pedagógusokkal, akikhez gyermekünk kerülni fog.