Közösségben anyuval avagy mire jó a miniovi?

Hogy anyával együtt is beszokhatok a közösségbe? Végre lesz kivel játszanom? Az más, akkor már nem is akarok üvölteni minden áldott reggel, mielőtt elindulunk! De mi is az a miniovi, amely napjainkban egyre divatosabb?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. február 16. czefernek.lena

Hogy anyával együtt is beszokhatok a közösségbe? Végre lesz kivel játszanom? Az más, akkor már nem is akarok üvölteni minden áldott reggel, mielőtt elindulunk! De mi is az a miniovi, amely napjainkban egyre divatosabb?


Nagyon sok gyermek megszenvedi az oviba szoktatást, ráadásul a kicsik közösségre való igénye (hogy ne csak anyu legyen velük minden áldott nap), nagyon hamar, már egy éves kor körül jelentkezik. Mivel egyre több az egyke gyerek, ezért különösen fontos, hogy ők is szocializálódni tudjanak valahol, s szerencsés, ha ez még az óvoda előtt megtörténik. Ennek a feladatnak tud eleget tenni a napjainkban elterjedté vált miniovi.

Mi is az a miniovi és miért jó, ha gyermekünket ilyenbe járatjuk?

A szülő csak azt érzékeli, hogy a gyerek az óvodába szoktatás első hónapjaiban folyton bőg, és lelkiismeretfurdalással terhelve, összeszorult szívvel hagyja bent s indul az útjára minden áldott nap. Pedig mindez elkerülhető lenne, ha anyával együtt hozzászokott volna már a közösséghez. Mivel manapság nem csak az egykék száma nőtt, hanem a dolgozó nagymamák, nagypapák szerepe is lecsökkent a család életében, így a legtöbb kicsi csak anyuval (meg persze a munka után hazatérő apuval) van az első pár életévben. Régen egy nagytestvér vagy egy nagybácsi is mindig kéznél volt, ha segítségre, gyerekfelvigyázóra volt szükség, de most a pici egyre később – és ezért egyre fájdalmasabb módon – szembesül az elválás nehézségeivel. A minioviban a beszoktatás során a szülő is jelen van, így a gyerekben nem alakul ki szorongás, s szép lassan idomul az új viszonyokhoz.

Sajnos sok anyuka már egy éves kor után kénytelen visszamenni dolgozni, de a bölcsődei férőhelyek száma jelenleg nem elegendő. Így aztán a miniovi egyfajta hiánypótló szerepet is betölt, ahol az elfoglaltabb anyukák akár ott is tudják hagyni a gyermeket pár órára. Azoknak is hasznos lehet, akik maguk is szenvednek az állandó otthonléttől, egy ilyen helyen ugyanis általában remek beszélgetőtársakra találhat a sokszor szintén egyedülléttől szenvedő kismama.

S hogy milyen előnyei vannak még a miniovinak, arról Újvári Andrea, a Varázskert BabaMamaHáz Zuglói Gyermekközpont megálmodója mesélt nekünk.

Ez a foglalkozás a biztonságos kötődés kialakulását támogatja, egyúttal elősegíti a gyerek szocializációját. Anyu leül, esetleg kávézik vagy beszélget a többi szülővel, miközben a gyerekek együtt játszanak, foglalkoztatva vannak. A picik ráadásul hatnak egymásra, s itt megtanulnak olyan alapvető dolgokat, amikre majd az óvodában is szükségük lehet, mindezt pedig védett, kulturált, barátságos és rendezett környezetben. Az, hogy közösségbe járnak, az immunrendszerüket is erősíti.

Arról nem is beszélve, hogy a gyerek itt megszokja, hogy új környezetben is jól tudja magát érezni, nem ijed meg az új arcoktól sem. Az óvodában sajnos nagyon rövid a beszoktatás, van, ahol nincs is, ezért aztán a hirtelen váltás miatt a gyerek esetleg három hónapig is üvölt az elváláskor. Itt anyára van bízva, hogy elmegy-e és ha igen, mennyi időre és hányszor. Ráadásul több felnőtt, ezáltal több figyelem jut egy-egy gyerekre, s a korosztályok is együtt játszanak, ami szintén hasznos a fejlődés szempontjából.

Hogy néz ki egy MiniOvis délelőtt?

Minden MiniOvis délelőttön valamilyen foglalkozással lepjük meg a kicsiket. Így indul a napunk amit az adott évszaknak, jeles napoknak, ünnepeknek megfelelően alakítunk, mint később az óvodában. Megtanuljuk a kanálfogást, az asztalnál közösségben való étkezést, az egyedüli kézmosást.  Az aznapi elkészült nagyon ötletes kreatív műalkotásokat a gyerekek rögtön haza is vihetik, hogy anya és apa megőrizzék az első „ereklyéket”! A tízórai elfogyasztása után minden nap irányított foglalkozást kínálunk a gyerekeknek (montessoris, zenés, mesés, festős…stb)

A minioviban szakképzett pedagógus vezetésével három (egy mozgásos, egy hangszeres-zenés és egy kézműves) foglalkozást tartunk, valamint kapnak a kicsik uzsonnát (változatos péksütemények, sajt, gabonapehely, stb. + gyümölcsök, innivaló minden alkalommal), ezen felül pedig irányított és felügyelt játékokon vehetnek részt (logikai, ügyességi, fejlesztő játékok, mesék, bábozás).

Arra törekszünk, hogy a bölcsis, ovis napirendnek egyre inkább megfeleljünk: kézmosás, wc használat, terítés a tízóraihoz, együtt étkezünk, szalvéta használata, pohárból iszunk stb. – természetesen ez mind életkori sajátosságnak megfelelően, és a fokozatosság elvét betartva.

Kiknek ajánlható?

– Akik szeretik az aktív időtöltést és alig várják, hogy egy tartalmas programra rendszeresen kimozdulhassanak.
 – Akik szeretnék hozzászoktatni gyermeküket, hogy a maga tempójában tanulja meg a társaságba illeszkedést, és először anyával, majd anya nélkül is jól érezze magát társasában, hozzászokjon a bölcsis/ovis napirendhez.
 – Akiknek a gyermeke nehezen viseli idegenek társaságát, és havonta néhány alkalommal szeretnének szülővel együtt egy vidám társaságban, zenés, tornás, kézműves foglalkozások közben a gyerektársaságra ráhangolódni. 

 
Varázskert MiniOvi (2.700 Ft / egész délelőtt)

Kedden, szerdán, pénteken 3 órás (egy egész délelőtti) játékos foglalkozás, ami tartalmazza a fent említett foglalkozásokat. (Újdonság, hogy idén bérletes rendszert vezettek be, így 5 alkalom áráért 6 délelőttre lehet jönni). A szervezők arra bíztatnak mindenkit, hogy jöjjenek, próbálják ki, nem kell azonnal elköteleződni!

A szülők részt vehetnek az egész foglalkozáson, de el is mehetnek közben, ez mindenkinek a saját döntése. Természetesen van lehetőség pelenkázásra, saját cumisüveg, csőrös pohár használatára is.

Foglalkozásvezetők:  Csider Krisztina,  és Aradi Róbert fejlesztő pedagógusok, akik szerdán és pénteken angol tornával is kiegészítik a foglalkozást.