Kruppra kúp? Van jobb megoldás!

Szerencsésen magunk mögött hagytuk a telet, ami a kruppos gyerekeknek (és szüleiknek) a legizgalmasabb időszak, mármint ami a befulladások lehetőségét illeti. A rutinosok viszont már tudják, hogy ezzel még koránt sincs vége, tavasszal még simán bármikor beüthet a baj.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
egészség
2017. március 15. Dívány

Aki érintett a témában, kapásból sorolja a megoldást: Salvus vizes párologtatás, köptető, Rectodelt kúp, és gyerekorvostól függően antibiotikum. A többi meg már megy rutinból, hang után, a gyerek köhögésének és lélegzetvételének dallamából pontosan tudja az ember, hogy mikor, melyiket kell adagolni.

Gondolta volna-e, hogy Nyugat-Európában ez már régen nem így van? A minap dr. Szakács Krisztina gyermekorvos jegyzetébe botlottunk, amiből kiderül, külföldön sem a Rectodeltet, sem pedig a Salvus vizes párologtatást nem javasolják a kruppos gyerekeknek. De hát akkor mit adnak?

Bizonyára emlékeznek még Szakács Krisztinára, ő volt az a gyermekgyógyász, akit ha másról nem, a „barbározásról” biztosan megjegyeztek: angliai kórházakban dolgozva többször is úgy néztek rá, mint aki a sötét középkorból érkezett. Facebook jegyzetében most levezeti, hogy a krupp hazai kezelése erősen ellentmond annak, amit külföldön javasolnak.

Amit jobb lenne elfelejteni:

Antibiotikum: kizárólag bakteriális felülfertőződés esetén szükséges, ez azonban rendkívül ritka.
A kalcium teljesen hatástalan, nem csak kruppban, de allergiában is. (Amikor Angliában kalciumot akart adni allergiára, szintén úgy néztek rá mint egy ufóra, mivel a kutatások szerint teljesen hatástalan.)

A Fenistil csepp szintén teljesen hatástalan kruppban, és egyébként is igen elavult allergiaellenes szer.
A Salvus vizes inhalálást hatása nem bizonyított, kruppban nem javasolt

Ahogy köptetők, köhögéscsillapítók adása sem javasolt kruppos gyereknek.

Akkor viszont mi az, ami tényleg segít?

Az ablaknyitás, hideg levegő segít csökkenteni a légúti duzzanatot, ami elállja a levegő útját.
Ha a láz megviseli a gyermeket (de csak akkor!), paracetamol vagy ibuprofen tartalmú készítménnyel lehet csillapítani.
Az ugató köhögést langyos vagy hideg teával, almalével jól lehet csillapítani.

A cikk ITT folytatódik