Külföldi autózás problémamentesen

Mire figyeljünk, ha autóval indulunk útnak nyaralni? Milyen felelősségbiztosításra van szükség? Elfogadják a jogosítványomat más államban is? Az EUvonal szakértőjét kérdeztük.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. augusztus 10. szabo.daniel

Mire figyeljünk, ha autóval indulunk útnak nyaralni? Milyen felelősségbiztosításra van szükség? Elfogadják a jogosítványomat más államban is? Az EUvonal szakértőjét kérdeztük.


Sokan indulnak külföldre autóval nyáron, de persze az év más időszakában is. Egy hosszabb utazás előtt azonban nemcsak a saját papírjainkról kell gondoskodnunk, hanem arra is fel kell készülnünk, hogy egy közúti ellenőrzés során megállíthatnak minket.

Jogosítvány

Az Európai Unió tagállamai által kibocsátott nemzeti jogosítványok az EU egész területén érvényesek. Ennek megfelelően a magyar állampolgárok magyar jogosítványukat (bármelyik típusút) szabadon használhatják azoknak a járműkategóriáknak a vezetéséhez, amelyek a jogosítványban fel vannak tüntetve. A fentiek értelmében nincsen szükség semmilyen plusz engedélyre, ahhoz hogy az unióban gépkocsit vezethessünk.

A magyar vezetői engedélyeket tehát elismerik az unió valamennyi országában, de fontos megjegyezni, hogy ez az elismerés kizárólag a gépkocsik vezetésére vonatkozik, úti okmánykényt nem fogadják el. Másik tagállamba történő utazásunkhoz tehát mindenképpen szükséges útlevél vagy személyi igazolvány is.

A magyar vezetői engedély az Európai Unió tagországain kívül azokban az országokban érvényes, amelyek csatlakoztak az 1968. évi Bécsi Közúti Közlekedési Egyezményhez (az Egyezményt az 1980. évi 3. törvényerejű rendelet hirdette ki).

Amennyiben mégis olyan országba utaznánk, amely nem tagja a fent említett egyezménynek nemzetközi vezetői engedélyt kell kiváltani. Ilyen típusú engedélyt annak adhat ki az okmányiroda, aki érvényes vezetői engedéllyel rendelkezik, és olyan országban kíván vezetni, amelyben nemzetközi szerződés vagy viszonyosság alapján az érvényes magyar okmány járművezetésre nem jogosít.

Gépjármű biztosítás

Minden külföldi út előtt ajánlott kiváltani az úgynevezett zöldkártyát. A biztosítási zöldkártya a gépjármű biztosítási fedezetének igazolására szolgál külföldön, azon belül is a Zöldkártya Rendszer országaiban. A Magyar Biztosítók Szövetségének (MABISZ) táblázatában találjuk azokat az országokat, amelyekben kötelező vagy ajánlott az autósoknak ezzel a kártyával rendelkezniük. Több ország esetében a táblázat nem tünteti fel a kártya szükségességét, ugyanis az úgynevezett Rendszámegyezmény értelmében már sok országban elfogadják a gépjármű felelősségbiztosítási fedezetének igazolásául a gépjármű forgalmi rendszámtábláját és megkülönböztető országjelét.

Minden, a MABISZ táblázatában nem szereplő országba történő utazáskor az illető ország határán az ott előírt kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási szerződést kell megkötni. Az ilyen országokba való utazás esetén érdemes felkeresni az állam magyarországi külképviseletét is.

Mire kell még figyelni?

Mielőtt útnak indulunk, pár fontos információról – mint a sebességhatárok, vagy a megengedett véralkoholszint –   még mindenképpen ajánlatos tájékozódni. Minden fontos tudnivalót megtalálunk a Külügyminisztérium Konzuli Szolgálatának honlapján, ahol országokra lebontva találhatók a speciális tudnivalók.

További információval a kérdésben illetékes magyar hatóság szolgálhat. További kérdése van az uniós szabályozásokkal kapcsolatban? info [at] euvonal [dot] hu (Írjon nekünk), és látogasson el az EUvonal honlapjára.