Külföldön dolgozunk, kapunk családi ellátást?

Mi a teendő abban az esetben, ha a szülők úgy döntenek, külföldön vállalnak munkát? Jár-e például Németországban is a családi ellátás, számít-e, hogy a szülők nem német állampolgárok? Az EUvonal szakértőjét kérdeztük.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. március 08. szabo.daniel

Mi a teendő abban az esetben, ha a szülők úgy döntenek, külföldön vállalnak munkát? Jár-e például Németországban is a családi ellátás, számít-e, hogy a szülők nem német állampolgárok? Az EUvonal szakértőjét kérdeztük.


Vannak olyan élethelyzetek, amikor nagy döntést kell hozni, ilyen az is, amikor a szülők külföldön kapnak munkát, és úgy döntenek, ott folytatják tovább a közös életüket a gyerekekkel együtt. Ilyenkor érdemes tudni azt is, hogy a család a továbbiakban milyen családi támogatásokra jogosult abban az esetben, ha egy másik európai uniós országba költözik át.

Milyen szabályok vonatkoznak a családra?

Először is le kell szögezni, hogy az Európai Unió nem hozott létre egységes szociális védelmi rendszert, a tagállamok továbbra is maguk alakítják ki szociális ellátórendszerüket. Ennek megfelelően alapvetően minden ország saját hatáskörébe tartozik az igénybe vehető ellátások és az ellátásokra jogosultak körének meghatározása, a jogosultsági feltételek nemzeti jogszabályban történő rögzítése.

Ennek megfelelően a szociális biztonsági ellátások területén az EU csak koordinációra törekszik, amelynek célja a tagállamok között szabadon mozgó személyek szociális védelmének biztosítása A 883/04/EK uniós koordinációs rendelet alapján egy uniós polgárra csak egy tagállam jogszabályai alkalmazandók. Ez a tagállam pedig általában a munkavégzés tagállama: “a munkavállalóként vagy önálló vállalkozóként egy tagállamban tevékenységet folytató személyek az adott tagállam jogszabályainak hatálya alá tartoznak” (11.cikk(3) bekezdés)).

A családi ellátásokkal kapcsolatban és a fentiekkel összhangban elmondható, hogy az egyes ellátásokra való jogosultság nem annak függvénye, hogy a szülők mely tagállam állampolgárai. Amennyiben az apa és az anya is német munkaviszonnyal és biztosítási jogviszonnyal rendelkezik, a családi támogatás szempontjából joghatósággal rendelkező ország Németország lesz, tehát a juttatásokat kint kell majd igényelni, az ottani szabályok és feltételek szerint.

A családi ellátásokat (családi pótlék, gyermekgondozási díj, gyermekgondozási segély) tekintve elmondható, hogy ha a család Németországban fog élni, és mindkét szülő német munkaviszonnyal fog rendelkezni, megnyílik a jogosultságuk a német ellátásokra. Mivel a lakóhelyük is Németországban lesz, az illetékes magyar és német hatóságok úgy döntenek majd, hogy az ellátásokat elsődlegesen Németország folyósítsa.

Mi a teendő a kiköltözés előtt?

A családnak a kiköltözés tényét mindenképpen be kell jelentenie a családi ellátásokat folyósító illetékes Magyar Államkincstárnak, mivel az ellátásra való jogosultságot érintő változásról van szó. Az illetékes hatóság majd a család esetét megvizsgálva dönt arról, hogy a magyar családi pótlék folyósítását megszünteti-e, mivel a család Németországban is jogosultságot szerzett az ottani juttatásokra. A családi ellátásokat Németországban írásbeli igénylés alapján biztosítják. A szükséges nyomtatványokról az illetékes német hatóság szolgálhat részletes információval.

További kérdése van az uniós szabályozásokkal kapcsolatban? info [at] euvonal [dot] hu (Írjon nekünk), és látogasson el az EUvonal honlapjára.