Külföldön indult be a szülés?

Világra hozhatja- e gyermekét egy Magyarországon biztosított anyuka külföldön? Mi történik, ha a külföldi utazás alatt megindul a szülés? És ha több időt tölt kint az anyuka, és előre lehet arra számítani, hogy nem magyar kórházban fogja majd világra hozni a gyermekét, mi a teendő? Az EUvonal szakértőjét kérdeztük.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. március 28. szabo.daniel

Világra hozhatja- e gyermekét egy Magyarországon biztosított anyuka külföldön? Mi történik, ha a külföldi utazás alatt megindul a szülés? És ha több időt tölt kint az anyuka, és előre lehet arra számítani, hogy nem magyar kórházban fogja majd világra hozni a gyermekét, mi a teendő? Az EUvonal szakértőjét kérdeztük.


Vannak esetek, amikor a kis jövevény nem a tervezett időpontban érkezik, esetleg pont a családi nyaralás alatt. Megeshet az is, hogy az édesanya már előre tudja azt, hogy különböző okokból kifolyólag nem Magyarországon hozza majd világra gyermekét.

Milyen papírokkal vértezze föl magát a kismama?

Külföldi utazás előtt ajánlatos kiváltani az Európai Egészségbiztosítási Kártyát, mivel az tulajdonosát feljogosítja más EGT* tagállamban az orvosilag szükséges egészségügyi ellátások igénybevételére. Fontos, hogy az anyuka a kártyát a magyarországi jogviszonya alapján igényelheti. Az Európai Egészségbiztosítási Kártyával rendelkező, ellátásra jelentkező személyek a tervezett tartózkodásukra való tekintettel orvosilag szükségessé váló szolgáltatásokban részesülhetnek az adott tagországi biztosítottaknak megfelelő feltételekkel.

Az orvosi szükségesség fennállásáról elsődlegesen – a körülmények mérlegelésével – a kezelőorvos dönt. Orvosilag szükségesnek azonban nem csak az azonnal nyújtandó (sürgősségi) szolgáltatások minősülhetnek. A szociális biztonsági rendszerek uniós koordinációjával foglalkozó Igazgatási Bizottság S3-as határozata a terhességgel és a szüléssel összefüggésben nyújtott valamennyi természetbeni ellátást is az ilyen esetben igénybe vehető ellátások körébe utalja. Az ellátás igénybevétele előtt, ha van rá lehetőség, egyeztetni kell az adott ország szolgáltatójával (kórház, orvos), hogy elfogadják-e a Kártyát.

Természetesen az a legjobb, ha az anyuka előre tud készülni arra, hogy esetlegesen külföldi kórházban kell életet adnia gyermekének. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár javasolni szokta, hogy a Kártya mellett kérjék a külföldi kezelésre, kórházi ellátásra jogosító S2 nyomtatványt (korábbi E 112-es dokumentum). Az S2 nyomtatvány azt igazolja a külföldi hatóságnál, hogy a magyarországi biztosító fedezi az édesanya egészségügyi ellátásának költségeit.

Ugyanis a tervezett orvosi kezelés az Európai Egészségbiztosítási Kártyával nem vehető igénybe, ahhoz a biztosítás szerinti tagállam illetékes szerve által kiállított – előzetes engedélyt megtestesítő – S2 nyomtatvány (korábban E 112-es nyomtatvány) szükséges. Az S2 nyomtatvány kiállítása a körülmények mérlegelését követően – az uniós és tagállami szabályok betartásával – az illetékes társadalombiztosítási szerv döntési jogkörébe tartozik.

A magyarországi biztosítás és a külföldi kezelés indokoltságát alátámasztó orvosi szakvélemény alapján az összes külföldi egészségügyi ellátás költségét az Országos Egészségbiztosítási Pénztár fizeti.

További kérdése van az uniós szabályozásokkal kapcsolatban? info [at] euvonal [dot] hu (Írjon nekünk), és látogasson el az EUvonal honlapjára.

*EGT tagállamok: Ausztria, Belgium, Bulgária, Ciprus, Csehország, Dánia, Egyesült Királyság, Észtország, Finnország, Franciaország, Izland, Írország, Görögország, Hollandia, Lengyelország, Lettország, Liechtenstein, Litvánia, Luxemburg, Magyarország, Málta, Németország, Norvégia, Olaszország, Portugália, Románia, Spanyolország, Svédország, Szlovákia, Szlovénia.