Különleges óvodák

Emlékszel az óvodás éveidre? Te mást akarsz a gyerekednek? Ahol jobban figyelnek rá? Ami éppen hozzá illik? Segítünk tájékozódni.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2013. január 31. szabo.daniel

Emlékszel az óvodás éveidre? Te mást akarsz a gyerekednek? Ahol jobban figyelnek rá? Ami éppen hozzá illik? Segítünk tájékozódni.


Gyermekközpontú. Ezt minden különleges (és nem különleges) óvoda elmondja magáról. De mégis milyen legyen? A következő összeállításban lehántjuk ezt a rózsaszín mázat, és elmondjuk, mi van mögötte.
    
Waldorf – ünnepről ünnepre
“Földig érő, bő szoknyát viselő, festetlen hajú, vegetáriánus anya terelgeti négy-öt gyerekét az intézmény felé, népdalokat énekelve…” Nagyjából ez jut az átlagember eszébe, ha a Waldorf-óvodáról, iskoláról hall. Meg az, hogy ott mindenki azt csinál, amit akar, teljes a fejetlenség. Szeretnénk eloszlatni ezt a hiedelmet. Való igaz, hogy többnyire az a szülő keres Waldorf-óvodát a gyerekei számára, aki közel érzi magához a természetes anyagokat, eljárásokat, becsüli a kézzel készített tárgyakat, és nem akar azonosulni a tömegkultúrával, nem akar beállni a “gyorsan, többet, újat” hajszolók közé. De megteszi ezt miniszoknyában, melírozott hajjal, sőt sminkben is.
Az sem igaz, hogy teljes a fejetlenség, hiszen mindennap meghatározott keretek között folyik a “munka”, évi, havi, heti ritmusban térnek vissza bizonyos témakörök, melyek az ünnepek köré szerveződnek.
A Waldorf-intézményeket szülők alapítják, és folyamatosan részt vesznek az ovi, iskola életében, akár kétkezi munkájukkal is.