Kütyüzik a gyerek? Így tedd közösségibbé a képernyő előtt töltött időt!

Ahogy közeledik a nyár, egyre több szülőben felvetődik a kérdés: hogy fogom a gyereket levakarni a tabletról / telefonról / monitorról / TV-ről? Mert hát év közben az iskola és a délutáni elfoglaltságok mégiscsak elterelik a figyelmét, de nyáron???? Tippek következnek.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
háttér
2017. június 13. Családháló

Smiling girl playing video games with her father

Felejtsd el a bűntudatot!

Dr. Kristy Goodwin szakértője a digitális világ vs. gyereknevelés problémakörnek. Hisz benne, hogy a digitális dilemma, azaz az a fajta folyamatos aggódás, amit a gyerekek szülei éreznek a képernyő előtt töltött idő miatt, számos okból fakadhat.

„Az egyik, hogy ez nem olyan típusú probléma, mint mondjuk a „válogatós a gyerekem”, vagy a kiskori hisztik, amikről tudjuk, hogy csak átmeneti. A digitális világ a legtöbb szülőnek új dolog, és az ebből fakadó gondokat még nem tudják kezelni”, magyarázza a szakember

Csak bonyolítja a helyzetet, hogy a technológia állandóan alakulóban van, fejlődik: hétről hétre jönnek ki az új verziók, a modernebb és még modernebb felületek, programok, appok, s egy szülő számára gyakorlatilag lehetetlen feladat, hogy megértse a digitális világ minden aspektusát – egyszerűen azért, mert az annyira gyorsan változik. És akkor még nem beszéltünk arról a tényezőről, hogy a technológia és a „KÁROS A GYEREKNEK” felkiáltás teljesen összefonódott, másról se hallunk, csak hogy milyen problémák, gondok, súlyos következmények származnak a digitális világból. Ám arról, hogy mik az előnyei, csak nagyon ritkán hallunk.

Mindez az ún. techno-bűntudat kialakulásához vezet. Sokszor hallunk anyákat szemlesütve megnyilvánulni, amikor arról beszélnek, hogy a gyerekeik bizony néznek tévét, szoktak számítógépezni, használnak okostelefont, tabletet – mintha ez valami olyasmi lenne, amiért szégyenkezniük kellene. Pedig, Goodwin szerint nem kellene attól félnünk, hogy a gyerek kezében ott a digitális technológia: ha megfelelő módon állunk hozzá és veszünk részt a dologban, nem kell attól tartanunk, hogy a képernyők tönkreteszik a gyerekkorukat.

A képernyő előtt töltött idő előnyei

A mai szülők sokszor panaszkodnak arról, hogy túl kevés a minőségi együtt töltött idő, mert a kütyük túl nagy csábítást jelentenek, a családtagok pedig izolálódnak. Pedig a kütyüzés akár közös családi program is lehet, ráadásul számos előnye van.

„Az úgynevezett közös médiával töltött idő (angolul JME, joint media engagement) bizonyítottan sok pozitív tulajdonsággal bír. Kezdjük ott, milyen jó dolog együtt tévézni”, magyarázza Goodwin. „A JME hozzájárul a családtagok közötti kapocs szorosabbá válásához, kiterjeszti a közös játék lehetőségét és megakadályozza a videozombi-tünet kialakulását, ami az a jelenség, amikor a gyerek annyira belefeledkezik a kütyüzésbe, hogy tökéletesen kizárja a külvilágot.”

Közös kütyüzés – közös élmények

Amikor a gyerekeinkkel közösen „kütyüzünk”, belépünk az ő világukba. Lehetőséget adunk nekik, hogy meséljenek arról, mi érdekli őket a digitális birodalomban, milyen gondolataik, ötleteik támadtak a különböző programok, játékok kapcsán. Azzal, hogy végre nem kívülállókként figyeljük gyerekeinket, amint lelkesen nyomkodják a képernyőt, hanem mi is részeseivé válunk az ő életüket annyira meghatározó élménynek, új területen kapcsolódhatunk hozzájuk, megtanulhatjuk az eddig kódnyelvnek tűnő kifejezéseket és még segíthetünk is nekik, ha bajba kerülnének.

„Sajnos sok gyerek nem mondja el szüleinek, ha zaklatják őt online, vagy ha esetleg olyan dologba futnak bele az interneten, ami felzaklatja, megijeszti őket, mert azt gondolják, „anya és apa úgysem értenék, miről beszélek.” Azzal, hogy részt veszünk a számukra nagyon fontos digitális világban, meg is tudjuk védeni őket!”, teszi hozzá Goodwin.

via