Lányok megcsonkítása: hatalmas jelentőségű az ENSZ határozata

A női nemi szervek megcsonkítását elítélő határozatot fogadott el az ENSZ közgyűlése még hétfőn New Yorkban. A családháló.hu kérdésére Gyurkó Szilvia, az UNICEF gyerekjogi igazgatója hatalmas jelentőségűnek nevezte a dokumentumot, hiszen - mint mondta: ez a csonkítás visszafordíthatatlan és helyreállíthatatlan károsodást okoz, és jelenleg világszerte 100-150 millió nőt érint.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. november 28. szabo.daniel

A női nemi szervek megcsonkítását elítélő határozatot fogadott el az ENSZ közgyűlése még hétfőn New Yorkban. A családháló.hu kérdésére Gyurkó Szilvia, az UNICEF gyerekjogi igazgatója hatalmas jelentőségűnek nevezte a dokumentumot, hiszen – mint mondta: ez a csonkítás visszafordíthatatlan és helyreállíthatatlan károsodást okoz, és jelenleg világszerte 100-150 millió nőt érint.


A női nemi szervek megcsonkítását elítélő határozatot fogadott el az ENSZ közgyűlése hétfőn New Yorkban, ez az első ilyen szintű dokumentum ebben a témában.

A szóban forgó gyakorlat ENSZ-adatok szerint mintegy 140 millió lányt érint a világban, különös tekintettel Afrikára, jóllehet számos országban hivatalosan is tiltják.

A határozat egyebek között arra szólítja fel az ENSZ tagországait, hogy ne csupán büntetőintézkedésekkel lépjenek fel a csonkítások ellen, hanem felvilágosítással és az oktatás eszközeivel is.

A határozat egyik előterjesztője, Cesare Ragaglini olasz nagykövet úgy nyilatkozott: a kezdeményezők célja, hogy egy generációnyi időn belül teljesen megszűnjön az elítélendő gyakorlat.

Lapunk kérdésére az UNICEF gyermekjogi igazgatója elmondta, ugyan ilyen magas szinten (közgyűlés) most fogadtak csak el határozatot, de nem ez az első ilyen tárgyú ENSZ határozat. hiszen több albizottság, így például 2008-ban a női jogi bizottság is állást foglalt már az ügyben, melyben ugyancsak visszautal egy 2001-es, egy 2003-as és egy 2005-ös előkészítő dokumentumra ill. nyilatkozatra.

A mostani határozatnak – hangsúlyozta Gyurkó Szilvia – hatalmas jelentősége van, „hiszen olyan nemi alapú, diszkriminatív, súlyos alapjogokat sértő “hagyományról” van szó, ami ellen közösen kell fellépni, és ahogy azt a határozat is kiemeli, valamennyi érintett szakma, intézmény és szektor egységes támogatása szükséges (jogalkotók, rendőrség, civil szerveztek, bíróságok).

A szakember hozzátette, ezen túlmenően nagyon fontos, hogy az ENSZ a férfiak kiemelt támogatását is kéri, és felhívja a figyelmet arra, hogy milyen fontos hogy férfiak és fiúk is együttműködjenek a nőkkel és lányokkal abban, hogy nők megcsonkítása megszűnjön.

Ez a fajta csonkítás visszafordíthatatlan és helyreállíthatatlan károsodást okoz, amivel jelenleg (becslések szerint) világszerte 100-150 millió nő és gyermek él, és minden évben további 3 millió lány van kitéve annak a kockázatnak, hogy alávetik a csonkító eljárásnak, ami nem csak fájdalmas, megalázó és méltóságukat, egyenlőségüket sérti, de egészségüket is komolyan veszélyezteti, és a nőkkel kapcsolatos negatív sztereotípiák hordozója.

Mióta – zárta szavait a gyermekjogi igazgató – 2007-ben az afrikai államok külön kezdeményezést is életre hívtak a 2008-2012-es gyerekjogi ütemtervük részeként, annak érdekében, hogy Afrikában megszűnjön a nők megcsonkítása, az UNICEF külön figyelmet is fordít erre a kérdésre, ezeknek a szakmai és szervezeti összefogást is tükröző folyamatoknak az eredménye a mostani határozat.