Lapozgató fiatalság

A mai fiatalokra valósággal tapadnak a technikai jellegű információk, és fényévekkel előzik meg szüleiket pl. internet-felhasználás terén is. A kontrollálatlan internethasználatnál azonban nem takarózhat a szülő azzal, hogy kevésbé ért hozzá, vagy hogy nincs elzárva a gép, felelősek vagyunk azért, hogy mit olvashat/ láthat a gyerek a képernyőn és mit nem. Megvizsgáltuk az internetes ifjúsági célcsoportú magazinokat, itt egy összefoglaló a legjobbakról.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. június 07. szabo.daniel

A mai fiatalokra valósággal tapadnak a technikai jellegű információk, és fényévekkel előzik meg szüleiket pl. internet-felhasználás terén is. A kontrollálatlan internethasználatnál azonban nem takarózhat a szülő azzal, hogy kevésbé ért hozzá, vagy hogy nincs elzárva a gép, felelősek vagyunk azért, hogy mit olvashat/ láthat a gyerek a képernyőn és mit nem. Megvizsgáltuk az internetes ifjúsági célcsoportú magazinokat, itt egy összefoglaló a legjobbakról.


Nem elég a tiltás, vagy bizonyos oldalak szűrése, a fiataloknak élhető alternatíva kell, hogy ha sok dolgot nem, akkor mégis mit nézhetnének meg maguknak. Számtalan ártalmatlan oldal mellett cikkünk most az ifjúsági sajtóra koncentrál. Összeállításunkban remélhetőleg minden korosztály talál magának érdekes olvasmányt, értelmes időtöltést magába foglaló oldalt.

Csecsemőkortól az általános iskola legvégéig

A legtöbb honlap nyilván nem korosztályra bont, azért mégis körvonalazható egy célcsoportos profil. Egy szélesebb spektrumú, egészen fiatal kortóli felhasználásra ajánlott oldal a www.egyszervolt.hu. A főleg kisebb gyerekek számára szimpatikus grafikus megjelenés mellett tényleg tartalmas oldalról beszélünk, vannak játékok, énekek, hallgatható dalok, barkácsrészleg kreatívoknak, mesék és versek. Kicsit komolyabb és felnőttorientáltabb aloldala a további két lehetséges felhasználói profil, a „pedagógus” ill. a „szülő”. Aki ide kattint, garantáltan talál „on- vagy offline elfoglaltságot” magának és akár a családnak is. Hasonló, értelem szerűen keresztyén tematikájú a www.gyerekoldal.reformatus.hu oldal, a Magyarországi Református Egyház ifjúsági oldala. Itt a szabadidős elfoglaltságokon kívül inkább a mindennapos, esetleg ifjúsági foglalkozásokon alkalmazható elfoglaltságok kapnak teret. Szintén grafikus, szép megoldás, bár a felhasználáshoz azért kell egy szülő is.

Konyhakedvelő serdülőknek

Nem csoda, ha fiatalabb kortól már érdeklődnek a gyerekek a konyha iránt, főleg ha azt látják, hogy anya és apa szeret ott lenni, és a családi eszegetések összehozó erejűek. Nekik találták ki a www.mindmegette.hu/kiskukta aloldalt, ahol könnyű, szülős és szülőmentes receptek mellett egyéb magazinos finomságokat is lelni (táplálkozási információk, szezonális érdekességek), valamint ételtematikus játékok (logikai ill. animáltak) is fellelhetők. A gasztrotémában érdekelt fiatalok garantáltan elvesznek az oldal előtt!

Komoly dolgok

A nagyobb, tizenéves és attól felnőttebb fiatalok komoly problémáiról, testi-lelki fejlődéseikkel kapcsolatos kérdésekről szóló oldalak létjogosultsága is megkérdőjelezhetetlen. Az információtartalma és kialakítása alapján kiváló kategóriába sorolható www.intimzona.hu oldal szakértők bevonásával tárgyalja a férfi és a nő kérdéseit (főleg persze nőies kialakítást kapott az oldal, de azért fiúk/ férfiak is mazsolázhatnak rajta). Ajánlható igazából felnőtteknek is, hiszen a változó korral bezárólag tárgyal nemcsak a szexualitással összefüggő kérdéseket, továbbá egyéb, életmódvezetési, vagy akár bulvár és könnyed cikkek is szembejönnek. Már sokkal inkább kamaszokra orientál a www.kamaszpanasz.hu oldal, ami fiatalos és az előzőhöz képest tartalmában és külcsínében is látványosan uniszexebb honlap. Talán az egyik legszínesebb és legérdekesebb ifjúsági portál, nélkülözi a felesleges időtöltésre és az oldalról elszörfözésre sarkalló témákat. Különösen kiemelendő, hogy szakértőn és közérthetően reflektál a mindennapos problmafaktorokra (munka, suli, cigi, alkohol, drogok, buli, stb.).

Szintén tiniknek – lendületes, fiatalos, komoly

Amit minden tini szívesen megnyitna, és nem gond az sem, ha más meglátja, hogy olvassák. A www.teenagers.gportal.hu oldalon frissítően üde, fiatalos színfoltra lelhetnek a látogatók. A fiatalok, fiatal felnőttek által szerkesztett oldal nagymértékben csapatépítő jelleggel erősíti a tini öntudatot, az egyéniség és a problémák felvállalását, és felülmúlhatatlan személyességével mindenkit megszólít (sőt, cikket is lehet „kérni” olyan formában, hogy a felmerült kérdést akár férfi, akár női, akár mindekét szempontból feldolgozzák cikként). Maga a kialakítás is nagyon igényes, jóleső érzés olvasni.

Kvázi újság, csak online

Érdekes programajánlók, kulturális rovat, aktualitások, fiataloknak szóló tematikák, nagyjából mint egy Élet és Irodalom az ifi korosztálynak, csak online mivolta miatt extrák is belefértek, mint pl. a zene-rovat. Igényes és lendületes is, érdemes böngészni benne: www.monitmagazin.hu.

…de nem utolsó sorban

A budapestiek igényes ifjúsági oldalt hoztak össze, ez a www.tiedater.hu. Mivel ez a hivatalos budapesti ifioldal, ezért (akárcsak a fővárosi portál maga) több legalizációs háttéranyagot tartalmaz, de ennek köszönhetően az érintett témákban (diákhitel, diákmunka, stb.) érdemes innen elindulni.