Legyen több nyugdíja, aki több gyereket vállal – interjú Heim Péterrel

Amíg a magyar társadalom elöregedése nem áll le, addig a nyugdíjak nem emelkedhetnek akkora ütemben, mint a bérek - véli Heim Péter. A Századvég Gazdaságkutató Zrt. elnöke szerint a mostani nyugdíjasok ellátását egyáltalán nem érintik azok a változások, amelyeket meg kellene tenni a nyugdíjrendszerben. Szerinte a  jövőbeli nyugdíjasok nem kaphatják meg az átlagbérük 80 százalékát, ahogyan azt a mostaniak megkapják, mert az ország ezt nem bírja el. Több gyerek és munkavállaló kell, ezzel lehet a leginkább javítani a helyzeten. Aki gyereket vállal, annak több nyugdíjat kellene kapnia, és az őt alkalmazó cégre kisebb adót kellene kivetni, mondja a közgazdász.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. július 12. szabo.daniel

Amíg a magyar társadalom elöregedése nem áll le, addig a nyugdíjak nem emelkedhetnek akkora ütemben, mint a bérek – véli Heim Péter. A Századvég Gazdaságkutató Zrt. elnöke szerint a mostani nyugdíjasok ellátását egyáltalán nem érintik azok a változások, amelyeket meg kellene tenni a nyugdíjrendszerben. Szerinte a  jövőbeli nyugdíjasok nem kaphatják meg az átlagbérük 80 százalékát, ahogyan azt a mostaniak megkapják, mert az ország ezt nem bírja el. Több gyerek és munkavállaló kell, ezzel lehet a leginkább javítani a helyzeten. Aki gyereket vállal, annak több nyugdíjat kellene kapnia, és az őt alkalmazó cégre kisebb adót kellene kivetni, mondja a közgazdász.


Egy minapi interjúban azt mondta, hogy a kormány már sok mindent tett azért, hogy az államháztartás kiadási oldalán spórolni lehessen, de még lenne mit tenni. Mire gondol pontosan?

Egyrészt talán a szociális juttatásokat lehetne még inkább racionalizálni, és úgy formálni, hogy a munkavállalást még jobban ösztönözze. Másrészt, legalább ennyire fontos a társadalombiztosítás. Megértem Botos Katalin nyugdíjszakértőnek azt a javaslatát, hogy a jövőben nyugdíjba vonulók ellátásánál figyelembe kellene venni azt, hogy hány gyereket nevelt fel az adott személy. A munkaadói járulékoknál is kezelni kellene a nyugdíjproblémát, például azzal, hogy minél több gyereke van egy személynek, annál kisebb közterhet – hívják azt járuléknak vagy, mint idén év elejétől, szociális hozzájárulási adónak – kell utána fizetnie a neki munkát adó cégnek. Ezzel a vállalkozásokat is ösztönözné az állam arra, hogy a gyerekeseket, több gyereket vállalókat alkalmazzák.