Lesz elég agyhártyagyulladás elleni oltás

Erre a hétre megoldódik a Meningococcus B vakcina átmeneti hiányával kapcsolatos ellátási nehézség - tájékoztatta az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet a lakosságot.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
háttér
2017. január 18. Babaszoba

Mint arról már korábban is hírt adtunk a Magyarországon forgalomban lévő Meningococcus elleni vakcinák zöme beszerezhető, pillanatnyilag gyártáskapacitási nehézségek miatt egyedül a Meningococcus B (Bexsero) elleni oltóanyag esetében van átmeneti termékhiány.

Az ellátás zavartalan biztosítása érdekében az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) több gyógyszer-nagykereskedővel felvette a kapcsolatot, arra kérve a cégeket, hogy keressenek külföldi forrásokat és nyújtsanak be kontingens behozatali engedély kérelmet a hiányzó Meningococcus B elleni vakcinák behozatalára, hogy a magyarországi jelenleg extrém mértékű igényeket ki lehessen elégíteni. Az egyik nagykereskedő szállítmánya már a múlt hét végére beérkezhet, két másik gyógyszerforgalmazó cég is talált forrást, erre a hétre várható újabb vakcina szállítmány.
Az agyhártyagyulladással kapcsolatos hírek miatt a kereslet az oltóanyagok iránt a sokszorosára növekedett, annak ellenére, hogy az ÁNTSZ több alkalommal is felhívta a figyelmet arra, hogy nincs járvány karácsony előtt két hét leforgása alatt több havi mennyiség fogyott el, ami a szükségletek pontos felmérését és a rendelést nehezítette.