Letelt a gyermekágyi időszak, ideje szeretkezni!

A címben szereplő mondat egyaránt elhangozhat az apa és az anya szájából is. A gyermek érkezése minden oldalról megváltoztatja a pár életét.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
háttér
2017. január 12. Babafalva

Lelkileg is, fizikailag is új szokások bevezetésére van szükség, egymás felé pedig nagyobb tolerancia, megértés és elfogadásra van szükség. Az első hetekben, hónapokban sok anyuka nem találja önmagát, nem sikerül utolérnie magát sem lelkileg, sem testileg, keresik a mindenki számára megfelelő, kényelmes és kedvező napi rutint.

Miután letelik az orvosilag ajánlott regenerálódási időszak, a pár újra nyugodtan visszatérhet a szexuális élethez. Előfordul, hogy az apuka már sokkal hamarabb nyitott a szeretkezésre, míg az újdonsült anyukának több idő kell ahhoz, hogy ráhangolja magát a befogadásra.

Fontos, és nem csak a szexuális élet újrakezdéséhez, hogy a mindennapokban is jelen legyen az intimitás. Összekacsintások, simítások, kedves szavak, a szeretet pontos kifejezése. Ha jelen vannak a szeretetteljes, intim pillanatok a pár életében, akkor könnyebb a várható akadályokat leküzdeni.

Félelmek és kérdések

Elképzelhető, hogy az édesanya aggódik, mielőtt újra szeretkezik a párjával. Fájni fog-e? Tudja-e élvezni az együttlétet a szülés után? Megfelelő-e a hüvely állapota? Esetleg fél egy újabb teherbeeséstől.

A szexuális együttlétre hangolódásban fontos szerep jut a lelki kapcsolódásnak. Akarjon az anyuka egybeolvadni a társával. Akarja hátra hagyni minden feladatát, és kiszakadni egy csodás helyre, ahol csak ő és a párja vannak. Akarjon nyitott lenni a társa számára, akarja befogadni őt, és legyen bátorsága a társa tudtára adni, hogy miként érzi magát az együttlét előtt, és a folyamat során. Ennek gördülékenységét segíti, ha nem „ideje van már szexelnünk” vagy hasonló kifejezéssel adja a férj a feleség tudtára, hogy kívánja őt. Semmi esetre sem szabad erőltetni az együttlétet. Hosszú távon is problémát fog okozni a kapcsolatban, ha az együttlétre bűntudatból vagy a társ elvesztésétől való félelemből kerül sor.

A cikk itt folytatódik!