Ma zárul a Kopp-Skrabski-díj közönségszavazása!

Ahogy már arról korábban írtunk, a Három Királyfi, Három Királylány Alapítvány és az Eduvital idén tavasszal hirdette meg a Kopp‑Skrabski-díjat. A díj célja felhívni a figyelmet azokra az egyénekre és közösen alkotó házaspárokra, akik tevékenységükkel a családbarát szemlélet kialakítását, a kívánt gyermekek megszületését támogatják.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.

A  jelölési időszakban bárki javaslatot tehetett a pénzjutalommal járó díjak odaítélésére, a beérkezett jelöléseket a Kopp-Skrabski-díj kuratóriuma bírálta el. „Azért is tartjuk fontosnak ezt díjat, mert a különböző emberi kultúrák egyik legfontosabb közös – egyetemes –tulajdonsága, hogy mindegyik alapja a család. És nagyon fontos az is, hogy a vágyott gyerekek megszülethessenek – hiszen az emberek kultúráról, eszméktől és hovatartozástól függetlenül szoktak gyermekekre vágyni” –mondta Purebl György, a zsűri elnöke.

Az egyéni jelöltek és a jelölt házaspárok kiválasztásáról Engler Ágnes, a zsűri másik elnöke a következőket tette hozzá: „A mozgalom alapítóiról elnevezett díjat olyan személyek kaphatják, akik hozzájuk hasonlóan évtizedeken át példamutató, hiteles tevékenységet folytattak a kívánt gyermekek megszületéséért, a családok boldogulásáért, a nemzet lelki egészségéért. A zsűrinek nehéz dolga volt, amikor is a számos jelöltből ki kellett választania a döntőbe kerülő tíz személyt és öt házaspárt, hiszen mindannyian önzetlen munkát végeznek mások boldogulása érdekében”.

A 10 díjazásra érdemes személy, illetve házaspár közül egy‑egy közönségdíjban is részesül. A szavazás szeptember 5-ig, azaz ma éjfélig tart. A szavazatok leadására a http://www.haromkiralyfi.hu/kopp-skrabski-dij-szavazas oldalon van lehetőség. Az egyéni jelöltekre és a házaspárokra egy-egy szavazat adható le.

Az ünnepélyes díjátadó szeptember 16.-án lesz, Budafokon egy családi nap keretében! Részletek a programról ITT

Egyéni jelöltek

Bagdi Bella – elnök, Jobb Veled a Világ Alapítvány

Kétszeres arany és platinalemezes énekesnő. Dalszövegei pozitív megerősítések és motivációs üzenetek segítségével hatnak az emberek mentális egészségére. Boldogságóra programjában több mint nyolcvanezer felnőtt és gyermek vesz részt. Módszertani és életmódfejlesztő könyveket, fejlesztő játékokat és dalokat ír felnőtteknek és gyermekeknek. Az általa létrehozott programokat hazai és külföldi kutatók is elismerték.

Brückner Ákos Előd – plébános

Ötvennégy évi papi szolgálata, az üldöztetés és a ciszterci rend újjáépítése közben sem feledkezett meg soha a közösség fontosságáról, a családokról. A gyermekeket a hittanórákon és a templomban is igyekszik „helyzetbe hozni”. Számon tartja, hogy kik az évfordulós házaspárok, és újra megerősíti őket a házasság szentségében.

Deák Csaba – görögkatolikus lelkész

Saját életével – példamutató férj és apa – adja a legszebb példát. Mindig megáldja a házaspárokat és a gyermekeket évfordulókor, születésnapkor. A prédikációiban a gyermekvállalásra, egymás szeretetére bátorít, a templom tele is van nagycsaládokkal, akiket ahogy tud, segít. Használati eszközei, pl. autója közkincsen forognak, gyerekszületéskor pedig komatálat szervez, így erősíti a hívekben a családhoz tartozás érzését. Ennek érdekében apa-fia zarándoklatot is szervez, melynek célja, hogy apák és fiaik évente legalább két hetet együtt töltsenek egy közös cél érdekében, beszélgetve, hazánkért imádkozva.

Holló András – tánctanár, hitoktató

Tánctanárként tevékenykedett, főleg keresztény párokat tanított a közös táncon keresztül az egymással tölthető minőségi idő hasznos kihasználására. Motorbalesetet szenvedett, deréktól lefele lebénult. Hatalmas lelki erővel és hite segítségével kerekesszékből újra elkezdte a tanítást, ami mára a táncon túl hatalmas misszió. Óráin a fiatalok erkölcsi tartását is formálja saját példájával, szavaival és erejével.

Lehőcz Monika – igazgató, Otthon Segítünk Alapítvány

Az Otthon Segítünk Szolgálat igazgatója. A Szolgálat kisgyermekes családok normatív krízishelyzeteinek kezelésében nyújt támaszt. Önkénteseik között vannak nagymamák, nagypapák, anyukák, munkát keresők és aktív dolgozók is. Generációs hidat építenek, erősítik a társadalmi szolidaritást, védőhálót. Azért küzdenek, hogy gyermekek érzelmi biztonságot adó otthonban nőjenek fel, és a kívánt gyermekek megszülethessenek.

Maróy Ditta – alapító, Zsebi magazin

A gyermekvállalásról és családi életről szóló teljes körű, objektív tájékoztatást nyújtó magazin, a Zsebi alapítója. Egy évtizede szülésfelkészítő oktatóképzőt hozott létre, szülésfelkészítő csoportokat vezet. Most egy országos szülészetválasztón dolgozik, melynek célja, hogy a szülés előtt állók valós adatok alapján tudják kiválasztani a szülésük helyszínét. Mindig a hiteles tájékoztatás szándéka tükröződik a munkáján.

Papp Miklós – görögkatolikus lelkész, a Sapientia tanára

A Családteológiai Intézet vezetője. A Beszélgetős előadások megálmodója és létrehozója, ahol a család témakörében tart 2012 óta hatalmas érdeklődéssel kísért előadásokat. Számtalan publikációt és beszédet szentel a házasság és a nevelés kérdésének. Fáradhatatlanul kutatja és tanítja, hogy a modern környezetben hogyan lehet jó családi életet élni, a gyermekeket stabil értékrendre nevelni.

Rózsa Magdolna – szociális munkás és szépségápolási szakember

Szociális szépségszalont álmodott és valósított meg Zuglóban a Zuglói Család- és Gyermekjóléti Központ, valamint a zuglói szociális területért felelős alpolgármester segítségével, illetve a Zuglói Önkormányzat finanszírozásával. A hozzá betérő ügyfelek a szépségápoláson túl adomány ruhákat, játékokat, segítő szolgáltatásokat is kapnak tőle. A karitatív munkájához kiterjedt Facebook közösséget szervezett. Misszióját fantasztikus lelkesedéssel, szívvel-lélekkel teljesíti. Nemcsak fizikailag, de lelkileg is nagyban támogatja ügyfeleit, miközben példát mutat környezetének.

Dr. Szeverényi Péter – szülész-nőgyógyász, Magyar Pszichoszomatikus Szülészeti és Nőgyógyászati Társaság elnöke

A családközpontú szülészeti gyakorlat és a hazai pszichoszomatikus szülészet-nőgyógyászati mozgalom egyik első alakja, 25 éve központi szervező figurája. Az együttszülések egyik első kezdeményezője. A családközpontú szülészet meghonosítása érdekében több mint 100 tudományos cikket közölt, számos előadást tartott, konferenciát szervezett. 25 évig Magyar Pszichoszomatikus Szülészeti és Nőgyógyászati Társaság alapító titkára volt, 2009 óta pedig a társaság elnöke.

Tatár Marianna – főszervező, Születés Hete sorozat

A babavárással, a szüléssel, a kisgyermekneveléssel kapcsolatban számos tevékenységet végez. Kismama és baba-mama jógát oktat, ennek keretében igazi közösséget kovácsol a kismamákból. A mamami.hu fórum anyukájaként és a születés hete rendezvénysorozat debreceni főszervezőjeként hozzájárul többek között a háborítatlan szülés, a kötődő nevelés, a terhesség és gyereknevelés pszichológiai kérdéseinek témáiban a (leendő) édesanyák támogatásához.

Házaspárok

Buza Anna és Buza Domonkos pszichológusok

A pszichológus házaspár tevékenyen részt vállalt 1973-tól a Budapesti Lelki Elsősegély Telefonszolgálat – az ’ÉLET’ létrehozásában. Nevükhöz kötődik egy tucat szolgálat indítása, munkatársainak kiképzése. Buza Domonkosné negyven éven át irányította a budapesti szolgálatot, önkéntesek százait nevelte ki. Buza Domonkos meghatározó szerepet vitt az öngyilkosság megelőző mozgalom elindításában és életben tartásában, melynek köszönhetően mára mintegy 500 önkéntes fogadja évente több mint félmillió segítségkérő hívását – Magyarországon s a határon túl. A házaspár ma is sokat tesz a magyarság lelki egészségéért.

Erhardt Gyuláné, plébániai dolgozó és Erhardt Gyula, villamosmérnök

A Fokoláre Mozgalom elkötelezett tagjai, ezen belül az Új Családok Mozgalmának felelősei, amit jelenleg már nyugdíjasként végeznek. Széleskörű közösségszervező tevékenységük a családok világának szinte minden területét érinti. Sok tettre kész munkatársukkal együtt járó pároknak, illetve jegyeseknek tartanak kurzusokat, ifjú házasok csoportjait támogatják, nyaranta „házasságfrissítő” hétvégéket rendeznek olyan házaspárok számára, akiknek már kirepültek a gyerekeik. Eközben a kisebbekkel is törődnek, családos tábor szervezésével támogatják őket. Figyelmes szeretetükből mindenkinek jut. Öt gyermeket neveltek fel, és már tíz unokájuk van.

Györfi Mihályné és Györfi Mihály, lelkész

A házaspár közös életét a Kis-Zagyva völgyében kezdte. Anna öt falu és öt puszta védőnője volt. A lelkészi elhívásnak engedve érkeztek a Nyírségbe, ahol hatalmas szeretettel szervezik a gyülekezet életét. Ám nem elégszenek meg ennyivel, sokat tesznek az ifjúsági közösségfejlesztésért és a családi életre nevelésért is. Négy gyermekükkel és családjaikkal, a 11 unokával szoros, egymást támogató életet élnek. Nem feledkeznek meg azonban a hátrányos helyzetű családokról sem, őket munkahely-teremtéssel az öko-termesztés népszerűsítésével és közösségépítéssel támogatják. A házaspár aktív média jelenlétével hívja fel a figyelmet a problémákra, a rájuk adható megoldásokra, valamint az értékőrzés fontosságára.”

Kató-Bellavics Ágota és Kató Csaba, hitoktatók

A katekéta pár házassága már önmagában is példaértékű. A kapcsolatukból származó erőből nőtt ki a Budai Ciszterci Szent Imre Plébánia ifjúsági közössége. A házaspár az elmúlt évtizedek során az első osztályosoktól a fiatal felnőtt korosztályig minden korcsoportnak tartott/tart heti rendszerességgel hittant. Több száz fiatalt fognak össze. Táborokat, közösségi napokat, lelki hétvégéket szerveznek, miközben Csaba rendszeresen prédikál az ifjúsági miséken. Munkájuk eredménye egy több száz fős, erős ifjúági közösség, melyből már számtalan házasság és gyermek született.

Süvegesné Rudan Margit, gyógypedagógus és Süveges Gergő, műsorvezető

A házaspár a Szent Imre templom berkein belül a családos közösség összefogójaként és motorjaként ismert. A programok, táborok és lelkigyakorlatok szervezésén túl a Házas Esték megalapításával és vezetésével tesznek azért, hogy a Plébániának élő, aktív és motiváló sokgyermekes közössége legyen. A házaspár nemcsak a szülőkre, hanem a gyermekekre is gondol, a családos misével kapcsolatos szervezési feladatok összefogásával teszik a kicsiknek is élvezhetővé a vasárnapokat. Plébániai szolgálatuk mellett szívügyüknek tekintik a keresztény közösségek támogatását a Természetes Közösségfejlődés eszközrendszerének magyarországi meghonosításával.