Magyar baba vagy külföldi?

Mit kell tenni akkor, ha magyar állampolgárok kisbabája külföldföldön jön a világra? Hogyan lesznek a gyermeknek papírjai, anyakönyvi kivonata, biztosítása? Mely ország állampolgára lesz? Az EUvonal szakértőjét kérdeztük.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. április 12. szabo.daniel

Mit kell tenni akkor, ha magyar állampolgárok kisbabája külföldföldön jön a világra? Hogyan lesznek a gyermeknek papírjai, anyakönyvi kivonata, biztosítása? Mely ország állampolgára lesz? Az EUvonal szakértőjét kérdeztük.


Egyre gyakoribb, amikor magyar állampolgárságú szülők külföldön vállalnak gyermeket. Ilyenkor nem árt tisztában lenni azzal, hogy Magyarország felé milyen kötelezettségei vannak a szülőknek, és hogy az újszülöttre milyen törvények vonatkoznak.

Ne feledjük az anyakönyvet!

Az Európai Unió nem szabályozza az állampolgárság megszerzésének kérdését, arra az egyes tagállamok nemzeti jogszabályai vonatkoznak.

Az állampolgárság születéssel történő megszerzésénél az államok két fő elvet alkalmaznak: az egyik a leszármazás jogcíme („vérségi elv”), a másik a belföldön történő születés ( „területi elv”). A vérségi elv szerint a gyermek állampolgárságát a szülők állampolgársága határozza meg, míg a területi elv szerint a gyermek annak az országnak az állampolgára lesz, melynek területén született. A legtöbb európai országban, köztük Magyarországon is a vérségi elv van érvényben.

Ahhoz, hogy a gyermek megkaphassa a magyar állampolgárságot, Magyarországon kell anyakönyveztetni. A magyar állampolgárok külföldön történt anyakönyvi eseményeit Magyarországon is anyakönyveztetni kell, ezért szükséges lesz a gyermek hazai anyakönyvezése. Magyarországon az állampolgárságról szóló 1993. évi LV. törvény értelmében születésétől fogva magyar állampolgárnak tekintendő egy magyar állampolgár gyermeke, függetlenül születési helyétől. Ennek értelmében egy magyar állampolgár gyermeke a születésével a törvény erejénél fogva, automatikusan magyar állampolgár lesz. Akár az apa, akár az anya után „örökölhető” a magyar állampolgárság.

Magyarországon egy speciális anyakönyv tartalmazza a magyar állampolgárok külföldön történt anyakönyvi eseményeit, az ún. hazai anyakönyv, melyet a fővárosi főjegyző vezet. A születés hazai anyakönyvezését formanyomtatványon kell együttesen kérelmeznie a gyermek szüleinek. Az ügyintézést a kinti magyar konzulátuson keresztül is lehet kezdeni, illetve meghatalmazott útján Magyarországon is intézhető a magyar anyakönyvezés.

Ha magyar állampolgár, hol lesz biztosított a gyermek?

A társadalombiztosításra (egészségbiztosításra) jogosultak, illetőleg az igénybe vehető ellátások körének meghatározására alapvetően minden tagállamban továbbra is a nemzeti (tagállami) jogszabályok érvényesek.

A gyermek magyar állampolgárként jogosult lesz a magyar TB kártyára és adóazonosító számra is, azonban ha valamelyik szülő másik tagállamban biztosított, dolgozik, az egész család, így a gyermek is biztosítottá válik abban a tagállamban. Ebben az esetben a gyermek TAJ-kártyája passziválódik. A biztosítási jogviszonnyal kapcsolatban az illetékes magyar szervhez az Országos Egészségbiztosítási Pénztárhoz kell fordulni.

További kérdése van az uniós szabályozásokkal kapcsolatban? info [at] euvonal [dot] hu (Írjon nekünk,) és látogasson el az EUvonal honlapjára.