Magyar módszer segítségével változhat meg színtévesztők élete

A világon 300 millió, Magyarországon 400 ezer embert érint a színtévesztés problémája. Ők azok, akik a kék, a piros és zöld színek közül valamelyiket nem, vagy csak nagyon gyengén érzékelik. Egy magyar fejlesztéssel azonban ők is ugyanúgy láthatják a világot, mint a trikromát, vagyis mind a három színt érzékelő emberek. Legalábbis ha van egy megfelelő tévéjük és egy telefonjuk.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
háttér
2017. január 27. Dívány

Mi is az a színtévesztés?

A színlátás egy optikai és idegrendszeri folyamat, amely nagyon leegyszerűsítve úgy néz ki, hogy a szemben található kétféle receptor közül a csapok érzékelik a piros, zöld és kék színeket, az idegrendszerünk pedig ebből létrehozza azt a több millió színárnyalatot, amit látunk. Egy genetikailag örökölhető vagy szerzett rendellenességből kifolyólag az emberek egy része valamelyik színt nem érzékeli. Ők, vagyis azok akik legalább két színt érzékelnek, a bikromátok, és akiknél két színre terjed ki ez a probléma, azok monokromátok (színvakságról beszélünk, ha valakinél a színek érzékeléséért felelős összes receptor hiányzik vagy működésképtelen). Kicsit úgy hangzik mintha idegen bolygó lakóiról beszélnénk, pedig a színtévesztők köztünk járnak, és néha bizony nagyon szenvednek attól, hogy lemaradnak arról, mennyire színes a világ.

Hogy lát egy színtévesztő?

Rengeteg tévhit él arról, hogy a színtévesztők milyennek látják körülöttünk a világot. Vannak, akik azt hiszik, hogy számukra minden fekete-fehér, vannak akik úgy gondolják, hogy adott színű tárgyakat egyáltalán nem is látnak. A valóságot viszont úgy kell elképzelni, mint amikor rosszul van kalibrálva egy képernyő vagy egy kijelző, és túl kéknek vagy túl pirosnak látjuk a képet. A színtévesztést gyógyítani nem lehet, de léteznek a problémát korrigáló szemüvegek.

Egy új, magyar fejlesztésű alkalmazásnak köszönhetően pedig most már arra is lehetősége van a rendellenességben szenvedőknek, hogy úgy nézzenek televíziót, ahogy azt az ő szemük megkívánja. Ez a külső szemlélő számára persze pontosan olyan, mintha rosszul lennének beállítva a készülék színei, aki viszont színtévesztő, annak ekkor egyenlítődnek ki az arányok, vagyis ekkor látja úgy a képet, ahogyan azt egy nem színtévesztő látja. Az alkalmazás egyébként amilyen egyszerűen és gyorsan kalibrálja át a készülék színeit, ugyanolyan gyorsan állítja vissza. Gond csak akkor van ha a színtévesztő és a nem színtévesztő együtt szeretné nézni a tévét.

A cikk itt folytatódik!