Magyarország jobbik arcai – Megnyílt a Jószolgálat-díj 2018/19-es évada

Szeptember 5-én, a jótékonyság világnapján a Twickel-Zichy Mária Terézia Alapítvány megnyitotta a Jószolgálat-díj 2018/19-es évadát, amelyben immár harmadszorra várják a jelöléseket szociális munkásokra, önkéntes segítőkre, szervezetekre és közösségekre 2018. november 30-ig. A díj a szociális munkát és a rászorulók iránti felelősségvállalás fontosságát kívánja népszerűsíteni egész éves médiakampánnyal, többek között a belvárosban kihelyezett, majd országos turnéra induló fotókiállítással.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
jótékonyság
2018. szeptember 06. Antal-Ferencz Ildikó

A Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola dísztermében tartott megnyitón a 2018-as év díjazottjaival és pártfogoltjaikkal közösen nyitották meg az új jelölési időszakot, majd a budapesti Március 15-e téren az előző év díjazottjainak tevékenységeit bemutató szabadtéri kiállítást.

Báró Twickel György, a Twickel-Zichy Mária Terézia Alapítvány alapítója és kuratóriumi elnöke ismertette: a Jószolgálat-díj 2016-as alapításakor olyan elismerést hívott életre, amely édesanyja, Twickel-Zichy Mária Terézia grófnő életművének kíván méltó emléket állítani, aki szociális munkásként vallotta, hogy kötelességünk a rászorulók minden eszközzel való segítése.

Tóth Simon Ferenc, a Twickel-Zichy Mária Terézia Alapítvány kuratóriumi tagja elmondta: a Jószolgálat-díj egyben egy társadalom-érzékenyítő kampány, mely széles körben igyekszik népszerűsíteni a szociális munkát, bemutatva annak mindennapi közegeit és azok nehézségeit, örömeit. Az első két év tapasztalatai, valamint az idei közel hétszáz jelölés jól bizonyítják az elismerés hiánypótló jellegét, valamint azt, hogy a társadalomnak nagy szüksége van ezekre a történetekre. Az egyik díjazottal készült sajtóanyagot idézve kiemelte: ezek a jelöltek „Magyarország jobbik arcai”.

Ismertetése szerint a díjra változatlanul öt kategóriában lehet jelölni: életműdíj, hivatásszerűen és önkéntesen végzett szociális munka egyéni és szervezeti, közösségi kategóriákban. A jelölés a joszolgalatdij.hu/jeloles oldal űrlapján keresztül történik, 2018. november 30-ig. Elmondása szerint a pályázatok értékelése összhangba kerül a díj céljaival: a hét nagy magyarországi segélyszervezet képviselőiből álló szakmai zsűri a hivatásszerűen végzett szociális munka kategóriáiban választ díjazottakat, míg az önkéntes kategóriákban a közönség választ december utolsó két hetében online szavazással. Kiemelte: a Jószolgálat-díj egy egész éves médiakampányon keresztül betekintést ad a szociális munka különböző területeinek mindennapjaiba, valamint rámutat a tolerancia és cselekvő szeretet fontosságára.

A sajtótájékoztatón részt vettek a 2018/19-es évad nagykövetei: Balla Eszter, színművész és Nyáry Krisztián, kommunikációs szakember, könyvkiadó, irodalomtörténész, akik a civil életükben is elkötelezettek a rászorulók iránti segítségnyújtás iránt, saját eszközeikkel mindketten támogatják és népszerűsítik a díj azon céljait, hogy társadalmunk elé kerüljenek azok a történetek, melyek mindannyiunk számára példát mutatnak a rászorulók iránt való felelősségvállalásról. Balla Eszter a visszajelzés fontosságát hangsúlyozta, amire a magánéletben is nagyon vágyunk, de munkánkban hatványozottan. Elmondása szerint nagyon megtisztelőnek érzi a felkérést, és nagykövetként abban szeretne segíteni, hogy minél többen megismerjék, és így minél több visszajelzést kapjanak azok az emberek, akik saját munkakörükön túlmutatóan, plusz energiával és kreativitással, egyéni vagy csapatmunkában, szinte láthatatlanul segítenek másokon. Nyáry Krisztián egy kísérlet (nagyon sokan elmentek a földön fekvő ember mellett, talán csak a századik járókelő állt segíteni, de utána már egyre többen követtél példáját) tanulságával támasztotta alá, hogy a példamutatás mennyire fontos a segítő szakmákban. Kiemelte azt is: ez a fajta munka nem kötődik ideológiákhoz, politikai oldalhoz, hiszen a baloldali szolidaritástól a jobboldali, keresztény irgalmasságig mindenki részt vehet benne.

A sajtótájékoztató után Nyáry Krisztián megnyitotta az idei év díjazottjairól készített portrékból álló szabadtéri kiállítást, amely szeptembertől várja az érdeklődőket a belváros szívében, majd vidéki városok főterein kerül kihelyezésre. A megnyitó után közösen elfogyasztott ebédet követően Molnár-Gál Béla diakónus, tavalyi díjazott vezetésével közös imára került sor a Belvárosi Plébániatemplomban.

A 2017/2018-as évad díjazottjai:

Életműdíj:

Kisné Lovasi Mária

Hivatásszerűen végzett szociális munka – egyéni kategória:

Németh Márta

Biró Dániel

Molnár-Gál Béla

Hivatásszerűen végzett szociális munka – szervezeti kategória:

Nem Adom Fel Alapítvány

Oltalom Karitatív Egyesület

Első kerületi Fejlesztő Gondozó Központ (FENO)

Önkéntesen végzett szociális munka – egyéni kategória:

Nádudvari Péter

Önkéntesen végzett szociális munka – közösségi kategória:

Budapest Bike Maffia

Szakmai zsűri különdíja:

Fábián Sára

Heti Betevő Egyesület

[shortcodefblock title=”Jószolgálat-díj 2018/19″ igazitas=”right” szelesseg=”100″]A Twickel-Zichy Mária Terézia Alapítvány Szekszárdon és környékén, a helyi szociális munkát végző szervezetekkel, az ott tevékenykedő egyházakkal és karitatív szervezetekkel, iskolákkal, gazdálkodó szervezetekkel együttműködésben szervez és támogat olyan sport-, kulturális-, és egyéb közösségi eseményeket, melyek célul tűzik ki a régióban élő rászoruló családok segítését. Országos és nemzetközi szinten támogat rászoruló családokat, személyeket, közösségeket, különös tekintettel a Kárpátalján élő szórványmagyarság megsegítését szem előtt tartva. Az alapítvány ezen túlmenően feladatának tekinti felhívni a figyelmet a szociális munka területein áldozatos és példaértékű tevékenységet végző személyekre, közösségekre, tevékenységük társadalomra gyakorolt hatására. Ezen tevékenységének keretében a Twickel Szőlőbirtok Kft. fő támogatásával alapította a Jószolgálat-díjat, amelyet minden évben odaítél a hivatásszerű és önkéntes szociális munka különböző területein kiemelkedő munkát végzőknek. További részletek a Jószolgálat-díj weboldalán és a díj közösségi oldalán: www.joszolgalatdij.hu; facebook.com/joszolgalatdij.[/shortcodefblock]