Magzatkísérletek ellen: őszig kitolódik az aláírásgyűjtés határideje

Várhatóan november 1-jéig meghosszabbítják az "Egy közülünk" polgári kezdeményezés aláírásgyűjtő akcióját, amelyet a magzati élet védelméért indítottak. Úgy tudjuk, a szükséges minimum már a hét országban megvan, vagyis az Európai Bizottság foglalkozni fog a kérdéssel.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
háttér
2013. május 06. Családháló

Várhatóan november 1-jéig meghosszabbítják az “Egy közülünk” polgári kezdeményezés aláírásgyűjtő akcióját, amelyet a magzati élet védelméért indítottak. Úgy tudjuk, a szükséges minimum már a hét országban megvan, vagyis az Európai Bizottság foglalkozni fog a kérdéssel.


Az “Egy közülünk” az egyik első regisztrált polgári kezdeményezés az Európai Unióban, melynek keretében az EU országaiban aláírásgyűjtés indult a magzati élet védelmében. A kezdeményezés fő célja, hogy az EU a fogantatástól kezdve biztosítsa az élethez való jog védelmét, és ne finanszírozzon embriók elpusztításával járó kísérleteket. Nem az abortusz betiltásáról van tehát szó, hanem a magzatkísérletek anyagi támogatásának megtiltásáról.

Lapunk kérdésére a magyar szervező Együtt az Életért Közhasznú Egyesület vezetője elárulta, immár biztos, hogy az eredetileg május 11-re kiírt határidőt egészen Mindenszentekig meghosszabbítják, ezzel együtt borítékolható, hogy összejön a szükséges 1 millió szignó.

A hatályos törvények szerint legalább 7 tagállamból érkező uniós állampolgár jogszabályjavaslatot kezdeményezhet az Európai Unió hatáskörében. Az Egy közülünk kezdeményezést 21 tagállamból érkező állampolgár indította el, melyet az Európai Bizottság 2012. május 11-én regisztrált. A regisztrációt követően 1 év áll a szervezők rendelkezésére, hogy összegyűjtsenek legalább 1 millió támogató aláírást európai szinten. A minimum 1 millió aláírás legalább 7 országból kell, hogy érkezzen, míg a tagállamok szintjén is meghatároztak minimum határokat. Amint lezárul az aláírásgyűjtés, a szervezők az Európai Parlamentnek bemutatják javaslatukat, és a Bizottság előterjesztésére a Parlament döntést hoz.

A tagországi minimum, azaz a hét országban (országonként lakosság szerint változó minimum) szükséges legkevesebb aláírás már megvan, hazánkon kívül Ausztria, Szlovákia, Lengyelország, Olaszország, Hollandia, Spanyolország – ez már azt jelenti – fogalmazott -, hogy a Bizottságnál szóba állnak velünk. Amint ugyanis hét országban megvan a minimum, onnantól minden csatlakozó országban gyűjtött aláírás számít.

A magyar minimum 16 ezer 500 szignó volt, ez hamar teljesül, Frivaldszky Edit a hazai helyzetet jellemezve elmondta, folyamatosan ömlenek az aláírások papíron, az interneten eddig 720-an írtak alá.

A jogszabályi háttér egyébként nem változott, vagyis a május 11-éig beérkező aláírásokat hitelesíti az OVB, ami azon túl jön, azokat megszámolják, és továbbítják az Európai Bizottságnak. Ez utóbbiak validálását nem fogják megnézni.  Persze – jegyezte meg az egyesület vezetője – szerencsés lenne, ha  júliusig összejönne a szükséges 1 millió, hiszen nyáron tárgyalják a költségvetést, amelyben szerepelhet a magzatkísérletek, kutatások finanszírozása is – ami ellen ugye az egész akció zajlik.

ALÁÍROM