MÁK-elnökhelyettes: 18 év alatt 2,3-2,5 millió forintot is gyűjthet a család a Babakötvénnyel

A Babakötvény segítségével a szülők 18 év alatt 2,3-2,5 millió forint közti összeget gyűjthetnek össze gyermekük részére - mondta Borbély László András, a MÁK pénzforgalmi elnökhelyettese szerdán az M1 aktuális csatornán.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
megtakarítás
2018. november 22. MTI

Az állam minden 2006. január 1-je után született gyermek részére ad 42 500 forint életkezdési támogatást, ami akkor válik Babakötvénnyé, ha a szülők a Magyar Államkincstárnál a gyermek részére Start számlát nyitnak, így az életkezdési támogatás és a szülők által befizetett plusz összeg – havonta akár csak 5000 forint – évente az infláció mértékéhez képest plusz 3 százalékot kamatozik, és ezáltal 18 év alatt a család a gyermek részére 2,3-2,5 millió forintot tud összegyűjteni – magyarázta a szakember.

Hozzátette, a kamat jelenleg 5,4 százalék.

Borbély László András kiemelte, a 2006-os adatokat tekintve még több mint 670 ezer gyermek részére a szülők nem nyitottak Start számlát, azaz ők nem rendelkeznek Babakötvénnyel. A Start számla megnyitásáért nem kell fizetni, ezért a MÁK pénzforgalmi elnökhelyettese mindenkit arra buzdított, hogy éljen ezzel a megtakarítási lehetőséggel.

Ugyanakkor azt is megjegyezte, hogy Start számlát nem csupán a 2006. január 1-jén vagy azután született gyermekek részére, hanem minden 18 év alatti gyermek részére lehet nyitni és lehet számukra babakötvényt vásárolni.