Már nem házasodhatnak gyermekek Németországban

Németországban törvényt hoztak a gyermekházasság tilalmáról, az új szabályozást azért kellett bevezetni, mert a migrációs válság nyomán megemelkedett a házasságban élő fiatalkorúak és gyermekek száma.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
háttér
2017. június 03. Orientpress

A szövetségi parlamentben (Bundestag) péntek hajnalban elfogadott törvény kimondja, hogy Németországban csak 18 éven felüliek köthetnek házasságot. Ezzel megszűnt az a szabály, hogy 16 vagy 17 évesen is lehet házasságot kötni, ha a partner felnőtt, és az illetékes családjogi bíróság hozzájárul a frigyhez. Továbbá automatikusan érvénytelenné válik valamennyi külföldön létrejött házasság, ha 16 év alatti személlyel kötötték. A 16 és 18 éves kor között külföldön kötött házasságok esetében a családjogi bíróság dönt. A házasság felbontásától csak kivételes esetben tekinthet el, például életveszély kialakulásának megelőzése érdekében, vagy ha a házassági kapcsolatba fiatalkorúként belépett személy már felnőtt és nem kíván kilépni a kapcsolatból.

A törvényt a kormánypártok – a jobbközép CDU/CSU és a szociáldemokraták (SPD) – képviselőinek szavazataival fogadták el. Az ellenzéki pártok – a Baloldal (Die Linke) és a Zöldek – szerint a kormány javaslata elfogadhatatlanul általánosító, és nem alkalmas a gyermekházasság problémájának kezelésére.

A cikk itt folytatódik!