Már nincsenek egyedül – megnyílt az Egyszülős Központ

Megnyílt az ország első egyszülős központja Budapest VIII. kerületében, az Üllői út és a Mária utca sarkán, az egykori Medikus Kávéház több mint száz éves felújított helyiségében. Az állami segítséggel létrehozott civil intézményben a kávézó és a játszóház mellett segítő szakemberek várják az egyedülálló szülőket, akik akár mobilirodaként is használhatják a 770 négyzetméteres közösségi teret. A központ nyitott lesz a nem egyszülős családok számára is.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
egyszülős központ
2018. május 29. Antal-Ferencz Ildikó

A megnyitó előtt Csiffáry Gabriella történész, az épületben látható kiállítás kurátora mesélt a jövőre 125 éves épület történetéről, a környék 1956-os vonatkozásairól és Kosztolányi Üllői úti fáiról. Megtudtuk, hogy a Schannen Ernő által 1893-ban tervezett épületben működött az 1900-as évek fordulóján a Medikus kávéház, az egyetemisták és művészek kedvelt találkozóhelye, és a házban lakott egykor Kosztolányi Dezső író-költő, Herman Ottó természetkutató és Huszka Jenő zeneszerző is.

Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára megnyitó beszédében hangsúlyozta, az Egyszülős Központ létrejötte az egyszülős családok támogatása tekintetében mérföldkőnek számít. Azt üzeni: az egyedülálló szülők sincsenek egyedül, számíthatnak a civil társadalmi szervezetek, a sorstársak és a kormány támogatására is. Az utóbbival kapcsolatban kiemelte: az elmúlt évek intézkedéseinek köszönhetően gyermekeik előnyt élveznek a bölcsődei felvételnél, magasabb családi pótlékra jogosultak, igénybe vehetik a Családi Otthonteremtési Kedvezményt, és az Erzsébet-táborok keretében számos nyári üdülési lehetőség is biztosított számukra.

Nagy Anna, a központot működtető Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvány kuratóriumi elnöke egy 1000 fős kutatásukat ismertetve arról beszélt, hogy az egyszülős családok legnagyobb problémája nem is anyagi nehézség, hanem az elmagányosodás, az elszigetelődés. Egyebek között ezekre a problémákra is számos megoldást nyújt az Egyszülős Központ, amely olyan közösségi térként fog működni, ahol a rendszeres programokon kívül gyakorlati segítséget is kapnak az egyedülálló szülők és megtalálhatják a számukra megfelelő közösségeket is.

Amikor az ember egyedül marad a gyerekével, a legtöbbször úgy érzi, hogy teljesen magára maradt. Ebben a nehéz helyzetben kell rengeteg gyakorlati problémát megoldania és újraépítenie a család működését. Úgy kell talpra állnia, hogy közben a gyerekek nehézségeit is kezelnie kell. Nem könnyű hónapok-évek ezek és támogatás nélkül sok szülő érzi ezt megoldhatatlan feladatnak. Az Egyszülős Központ legfontosabb feladata éppen az, hogy ezt a támogatást megkaphassák a szülők” – fogalmazta meg az elnök.

Nagy Anna emlékeztetett: hazánkban 300.000 egyszülős család él, amelyekben félmillió gyerek nevelkedik. Elmondása szerint az ilyen családok aránya Budapesten a legmagasabb, ezért céljuk az is, hogy a gyerekek ne azt lássák, milyen nehéz szülőnek lenni, hanem megtapasztalhassák, hogy egy gyermek felnevelése a legcsodálatosabb dolog a világon.

Tájékoztatott: az Egyszülős Központ lesz az első olyan hely, amely kifejezetten nekik és róluk szól. Az állami támogatással megvalósuló, Európában is egyedülálló családi centrum rendszeres programokkal, célzott segítséget nyújtó csoportfoglalkozásokkal, szolgáltatásokkal, tanácsadással várja az egyszülős családokat.  Ugyanakkor mediációval és speciális programokkal prevenciót is folytatnak, hogy minél kevesebb család váljon egyszülőssé. Mindezeken túl szívesen segítenek a válás határán lévőknek és a mozaikcsaládoknak, valamint azoknak a szülőknek, akik nem láthatják minden nap a gyerekeiket. Hozzátette: az egyszülős családok körülbelül fele szegénységben él, így esetükben különösen fontos szerepet tölt be a munka, ezért munkaerőpiaci szakemberekkel és fejvadászokkal tanácsadást és képzéseket is fognak szervezni.

Elmondta azt is, hogy 13 éves működésük során több ezer család fordult hozzájuk, az egyedülálló szülőket mégis sokáig nem vették észre, szinte láthatatlanok voltak; mostanra azonban elindult valami és végre „téma lettek”.

Sára Botond (Fidesz-KDNP), a VIII. kerület alpolgármestere azt mondta, amikor elkezdték Józsefvárost „újjáépíteni”, olyan helyet akartak létrehozni, ahol az emberek szeretnek élni, ezért nagy hangsúlyt fektettek a közösségépítésre. A közösségek alapját pedig a családok adják, ezért az ő támogatásuk elsődleges az önkormányzatnak is – tette hozzá. A kerületben élő családokat a városvezetés babacsomaggal, nyári táborral támogatja, tavaly lakáspályázatot írtak ki egyedülálló szülőknek, és örömmel fogadták be az egyszülős központot is, amelynek létrehozását 11,5 millió forinttal támogatták, és működését is évről évre segítik majd – közölte az alpolgármester.

Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvány

Az Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvány 2005-ben jött létre, hogy segítse azt a társadalmi csoportot, amely a legnagyobb magyarországi kisebbség, ennek ellenére mind a mai napig gyakran erős negatív megkülönböztetés éri őket a mindennapokban. Ma kb. 300 000 családból hiányzik az egyik szülő és ezek a családok több mint félmillió gyereket nevelnek.

Az Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvány elsődleges feladatának tekinti, hogy  információt nyújtson a gyakorlati (jogi, pszichológiai, munkaügyi stb.) kérdésekben, lehetőségeihez mérten adományokkal támogassa a rászoruló családokat, alkalmat teremtsen arra, hogy a szülők saját tapasztalataikon keresztül segítsék egymást, lehetővé tegye számukra a munkahelyi és társadalmi esélyteremtést, megszüntesse az egyedülálló szülők elszigeteltségét, elmagányosodását és lehetőséget teremtsen társadalmi párbeszéd folytatására az egyre növekvő számú egyszülős családokról.

Az alapítvány csaknem 12 éves működése után lehetőséget kapott arra, hogy  egyszülős központot hozzon létre Budapesten, amely egy országos hálózat modellintézménye lesz.

A központ programjai a május végi megnyitót követően folyamatosan indulnak, az eddigi online jogi, pszichológiai és mediációs tanácsadásokat most már személyes konzultációkon is igénybe vehetik az érdeklődők. A gyermekeket ingyenes játszóház várja majd, a szülők számára pedig egy közösségi (co-working) iroda létesült, ahol az egyedülálló anyukák, apukák nyugodtan intézhetik ügyeiket, dolgozhatnak, miközben a gyermek felügyelete is megoldott. Ezen kívül számos képzés, klub, önsegítő csoportfoglalkozás és szabadidős tevékenység, valamint a hely szelleméhez méltóan egy kávézó is várja a szülőket és a gyerekeket egyaránt az Egyszülős Központban.

A központ szolgáltatásait az egyszülős családok legalább egy évig ingyenesen vehetik igénybe, de a későbbiekben is csak néhány szolgáltatásért kell kedvezményes díjat fizetniük. Ehhez online regisztrációt követően egyszülős kártyát kell majd igényelniük, amellyel később is számos kedvezményhez juthatnak. Az intézmény egyes programjai nemcsak az egyszülősök számára lesznek nyitottak, így várhatóan hamarosan saját közönséggel rendelkező, kedvelt közösségi térként működhet az Egyszülős Központ.

Az Egyszülős Központ programjairól a www.egyszulo.hu oldalon tájékozódhatnak, vagy kövessék a Facebookon: https://www.facebook.com/egyszulo.hu/.