A másodikat nem úgy akartam szülni!

Vannak, akik olyan szörnyű élményeket éltek át az első szülésük során, hogy elhatározzák, a második, harmadik gyereküket már nem így akarják a világra hozni. Anyukánk, aki szintén közéjük tartozik nem szívesen vállalta nevét, de élményeit örömmel megosztja a Babafalva baba-mama portál olvasóival. Ő is átélte azt, amit oly sok nő: az első szülés a halálfélelmet és a pokoli fájdalmakat jelentette számára.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
háttér
2017. július 31. Babafalva

Az első szülés

Már akkor is tudtam, hogy a gondolat ereje milyen erős, és mennyire fontos, hogy milyen gondolatokat, elvárásokat táplálok magamba. Ez az egyetemi vizsgák során mindig be is jött, remek vizsgázó voltam. Azt hittem, hogy a szülésnél is így lesz majd:elegendő, ha magamban mondogatom, hogy minden rendben lesz, nem fog fájni. A szülés előtt két héttel hagytam abba a munkát, úgy gondoltam, hogy kiugrok a munkából, és beugrok szülni a kórházba, nem fog ez fájni, mert megbeszéltem magammal, és különben is mindent szuperül menedzselek.

Ehhez képest a vajúdóban az első egy órában teljesen magunkra hagytak minket a férjemmel, iszonyú fájdalmakat éltem meg, halálfélelmem volt, úgy éreztem, hogy én ezt nem tudom végigcsinálni. Ez persze senkit nem érdekelt. Az orvos a szülés utolsó húsz percére esett be, a megérkezése után tíz perccel berohant tíz ember, mert leesett a baba szívhangja, ugyanis a köldökzsinór a nyaka köré tekeredett. Az orvos gyorsan döntött, és kinyomta belőlem a gyereket, ami elvileg tilos, de ezzel megmentette a baba életét. Ennek eredményeként én viszont kívül-belül szétszakadtam. A két órás szülés után másfél órán át varrtak. Utána még három hónapig alig bírtam felállni, mozogni, és pokoljárásként éltem meg a gyerekágyas időszakot. Most már tudom, hogy akkor se mentálisan, se fizikailag nem voltam felkészülve a szülésre.”

És a hipnoszülés

Amikor másodjára is várandós lett anyukánk, még a gondolatától is rettegett, hogy meg kell szülnie babáját, pedig nagyon várta második gyermekét. Egy barátnőjétől hallott a hipnoszülésről, és felkereste Kuharcsik Rékát, aki tréningeken készíti fel a kismamákat az örömteli szülésre.

A cikk itt folytatódk!