Meddig diszkriminálja még a MÁV-START a 6 évnél idősebb óvodásokat?

A BKV és a MÁV-START nem igazodik egymáshoz gyermekkedvezmények tekntetében - hívta fel rá a figyelmet Stágel Bence. A KDNP országgyűlési képviselője azért fordult a minisztériumhoz, hogy megtudja: a két, fővárosi közlekedést is kiszolgáló társaság szándékozik-e egységesíteni a szabályokat. Most ugyanis a BKV-nál a 6 év alatti, illetve óvodás gyerekek utazhatnak ingyen, a MÁV-START-nál viszont csak a 6 év alatti gyermekek, s ez diszkriminálja a 6 évnél idősebb óvodásokat. 

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
háttér
2011. május 27. hslaszlo

Milyen lehetőséget lát a Kormány arra, hogy ne legyen különbség Budapest közigazgatási határain belül a MÁV-START és a BKV gyermekkedvezménye között? – ezzel a kérdéssel fordult Stágel Bence, a KDNP országgyűlési képviselője a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium vezetőihez. 


A BKV és a MÁV-START már régóta közösen szolgáltatják a budapesti közösségi közlekedést, így a BKV-bérlettel rendelkezők, és a korkedvezményesek Budapest közigazgatási határain belül – ésszerű korlátozással – ingyenesen utazhatnak vonattal is. A döntéshozók figyelmét azonban mindmáig elkerülte a tény, hogy a két cég gyermekkedvezménye nem teljesen azonos: a BKV-nál a 6 év alatti, illetve óvodás gyerekek utazhatnak ingyen, a MÁV-START-nál viszont csak a 6 év alatti gyermekek. A MÁV-START így diszkriminálja a 6 évnél idősebb óvodásokat – figyelmeztetett kérdésében Stágel Bence.

Fónagy János államtitkár válaszában elmondta, hogy a helyközi vasúti személyszállítási közszolgáltatásért az állam, a BKV szolgáltatásokért a főváros a felelős, a szociálpolitikai menetdíjkedvezményeket pedig a kormány szabályozza. A közigazgatási egyeztetésen lévő egységes személyszállítási törvény az állami, közösségi díjrendszereket is tartalmazza majd, így a vállalati üzletpolitikai külön kedvezményességet. Az egységesség igénye – megléte vagy hiánya – a jövőben sem zárható ki. Válaszából egyértelműen kiderült, hogy a közigazgatási egyeztetésen lévő egységes személyszállítási törvény által reális esély van arra, hogy a kormány meghallva az emberek szavát, egységes díjszabást alkalmazzon a BKV és a MÁV-START gyermekkedvezménye során. Ezáltal megszűnhet a MÁV-START által alkalmazott diszkriminatív helyzet, és a jövőben ugyanolyan feltételekkel utazhat egy óvodás gyermek a MÁV-START, illetve a BKV járművein.