Megdöbbentő adatok az emberiség egészségi állapotáról

Az egészségügyi adatok összegyűjtése és összehasonlítása egy módja annak, hogy feltérképezzük az egészségügyi problémákat, azonosítsuk a legfőbb irányokat és segítsük a döntéshozókat prioritások felállításában.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2013. február 08. Gyarmati Orsolya

Az egészségügyi adatok összegyűjtése és összehasonlítása egy módja annak, hogy feltérképezzük az egészségügyi problémákat, azonosítsuk a legfőbb irányokat és segítsük a döntéshozókat prioritások felállításában.


Évente hétmillió öt évesnél fiatalabb gyermek hal meg

Ezen gyerekek mindegyike felnőhetne, ha az alapvető ellátásokhoz hozzáférhetnének. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) mindenhol igyekszik együttműködni a kormányokkal és egyéb partnerekkel, hogy hatékony és integrált ellátást hozzon létre, és megerősítse az egészségügyi rendszert, ami által radikálisan csökkenne a gyermekhalálozások száma.

A szív- és érrendszeri megbetegedések a vezető halálozási okok világszerte

A szív- és érrendszeri betegségek 80 százaléka megelőzhető lenne egészséges étrenddel, rendszeres sportolással és a dohányzás mellőzésével.

A HIV és az AIDS miatt hal meg a legtöbb felnőtt Afrikában

A 2005-ös, 2,2 milliós csúcsról 2010-re 1,8 millióra mérséklődött azoknak az embereknek a száma, akik AIDS-hez köthető betegségekben haltak meg bolygónkon. A HIV-tesztek és a tanácsadások aránya sokat javult, egyre többen hozzáférhetnek ellátáshoz, ennek ellenére rengeteg olyan szegény és elmaradott ország van, ahol a legtöbb ember HIV-státusza még mindig ismeretlen.

Elöregedő társadalmunk hozzájárul a rák és a szívbetegségek arányának növekedéséhez

Az emberiség elöregedése hozzájárul az idős korhoz köthető krónikus betegségek magas arányához, különösen a fejlődő országokban.

A tüdőrák a rákos megbetegedések leggyakoribb fajtája

A dohányzás a felelős a tüdőrákos esetek 70 százalékáért.

A várandóságok során fellépő komplikációk okozzák a nők 15 százalékának halálát

Naponta 800 nő hal meg várandósággal és szüléssel kapcsolatos gondok következtében. Egy fejlődő országban 25-ször nagyobb annak a kockázata, hogy egy nő terhességhez, vagy szüléshez köthető ok következtében hal meg, mint egy fejlett államban.

A mentális zavarok, köztük a depresszió a világ húsz vezető betegsége között szerepel

A depresszió nagyjából 350 millió embert érint világszerte, és ez a szám egyre növekszik. Ezeknek az emberek kevesebb mint a fele kap megfelelő ellátást.

Közúti balesetek

Naponta 3500 ember hal meg közúti balesetben. Bolygónkon elképesztő mértékű a gépkocsik száma, ami egyre csak növekszik. Ennek következtében a balesetek aránya is egyre magasabb.

Az alultápláltság az öt évesnél kisebb gyerekek halálozási okának egyik fő tényezője

A túl kevés ideig tartó szoptatás, a szoptatás teljes hiánya, a nem megfelelő étel, a kevés táplálék, illetve a jó minőségű ételekhez való hozzáférés hiánya alultápláltsághoz vezet.