Megduplázódott az egyedül gyermeket nevelő apák száma

Magyarországon a kb. 350 ezer egyszülős családból több mint 40 ezerben az apa neveli egyedül a gyermekeit. A statisztikák még ennél is magasabb számokat mutatnak: 2016-ban 72 ezer volt a hivatalos adat, míg 1960-ban ez a szám 33 ezer volt. Ezek nem tükrözik teljesen a valódi helyzetet, hiszen beleszámolják a szülővel élő felnőtteket is, az viszont tény, hogy az elmúlt 40 évben megduplázódott az egyedül gyermeket nevelő apák száma. Ugyanez a tendencia az egyszülős családok számának emelkedésében.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2017. június 18. Közlemény

Az egyszülős családok számának növekedése világjelenség, s bár a legtöbb helyen az édesanyával élnek a gyerekek, komoly kutatások szólnak arról, hogy milyen fontos szerepet játszik egy apa a gyermek fejlődésében, későbbi életének alakulásában. Nemrégi kimutatások szerint a gyermek iskolai előmenetele, érzelmi intelligenciája leginkább az apától függ, ugyanakkor hazánkban minden negyedik gyermek egyszülős családban, csaknem 90%-ban az édesanyjával él.

Érdekes jelenség, hogy nőtt a hivatalosan el nem vált, de egyedül gyermeket nevelő apák a száma is. A papíron házas, de valójában egyszülős apák száma 24%-kal emelkedett az utóbbi 10 évben. Ugyanakkor nemzetközi kutatások szerint a gyerekek 80%-ának életében nem vesz részt heti szinten a külön élő apa, és az apák 30%-a nem látta a gyermekét az elmúlt egy évben.

Az előrejelzések sem biztatóak, a szakemberek úgy vélik, hogy az európai gyerekek következő generációjának minimum egyharmadát egy szülő fogja nevelni. A KSH Népességtudományi Kutatóintézete adatai szerint ma Magyarországon a gyerekeket nevelő családok negyede egyszülős és minden ötödik gyermek 9 éves korára már egyszülős családban él. Csaknem 70 ezer (25 év alatti) gyermeket  az édesapja nevel egyedül.

Az állami támogatással megvalósuló Egyszülős Központ létrehozását is ezek a változások tették szükségessé, ahol számos segítséget vehetnek igénybe a gyermeküket egyedül nevelő szülők. A központ áprilisban elindított jogi, pszichológiai tanácsadás és mediációs online szolgáltatásait rendszeresen használják az egyedülálló szülők. A nyári szünetben pedig kedvezményes táborozási lehetőségekkel, töredékáron elérhető tematikus napközis táborokkal segítik az egyszülős családokat. Jóllehet az egyedülálló édesapák arányaikban kisebb számban vették igénybe a központ nyújtotta lehetőségeket, őket is várja egy olyan közösség, amelynek tagjai hasonló élethelyzetben vannak, és tapasztalataik megosztásával értékes támogatást tudnak nyújtani egymásnak.


Az apák napját több mint 100 éve ünneplik meg világszerte. Ez a nap egy kilenc gyermekét egyedül felnevelő amerikai polgárháborús veterán, William Jackson Smart egyik gyermeke kezdeményezésére vált ünneppé.  Az első apák napját 1910. június 19-én  tartották az amerikai Spokane-ben. Magyarországon június harmadik hétvégéjén ünnepeljük az apaságot és a szülői szerepet, ilyenkor emlékezünk az apákra, nagyapákra és a család többi férfi felmenőjére.