Megfejtették, mi teszi a férfit apává

A férfiak szervezetében is biológiai reakciót vált ki a szülővé válás – állapította meg egy Amerikában készült vizsgálat. A kutatás szerint éppen ezért nem csak az anyáknál, hanem az apáknál is kialakulhat szülés utáni depresszió, ami ráadásul nem csupán lelki, hanem hormonális gyökerű is!

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
kutatás
2017. október 18. Család.hu

Újabb vizsgálat bizonyította, hogy a férfiak szervezete is reagál a szülésre, pontosabban az apává válásra. A Dél-Kaliforniai Egyetem (University of Southern California’s Dornsife College of Letters, Arts and Sciences) kutatói azonban a jelenségek hormonális mechanizmusát is feltérképezték. Kiderült, hogy nem csupán életmód, hozzáállás vagy macsóság kérdése, hogy egy férfinak milyen lesz a viszonya születendő gyermekével, hanem komoly hatása van arra az illető szervezetének, hormonjainak is. Azzal már számtalan tanulmány foglalkozott, hogy a hölgyeknél mi okozhatja a szülés utáni depressziót, és szinte már a rutineljárások között szerepel a megelőzés, vagy a helyzet kezelése. Férfiaknál azonban sokáig tulajdonképpen csak az empátiával magyarázták a kórkép kialakulását, mígnem meg nem kezdték a folyamat teljes (biológiai) feltérképezését is.

Az amerikai kutatók vizsgálata közvetlen kapcsolatot mutatott ki a férfiak tesztoszteron szintje, és későbbi állapota között. A Hormones and Behavior című tudományos folyóiratban megjelent kutatás szerint azon édesapáknál, akiknek a szervezetében csökkent a tesztoszteron szint az állapotos időszak kilenc hónapjában, sokkal nagyobb valószínűséggel alakult ki a szülés utáni depresszió, mint azok esetében, akiknél nem volt változás.

A vizsgálatba bevont 149 család férfi tagjainak rendszeresen be kellett számolniuk lelki hogylétükről, és akiknek alacsonyabb értéken volt a hormonszintjük, sokkal többet panaszkodtak kedélyállapotukra. Dabry Saxbe kutatásvezető, az egyetem pszichológia professzora ennek ellenére óva int attól, hogy bárki mesterségesen próbálja befolyásolni a férfiak gyermekvállalás körüli hormonszintjét. Úgy tűnik ugyanis, hogy ez jelentősen befolyásolja, kezdetben hogyan viszonyulnak a férfiak a csecsemőhöz.

A kutatásba bevont párok arról számoltak be, sokkal nehezebb volt a vizsgált 15 hónapban azoknak a családoknak, amelyeknél a férfi tesztoszteron termelése nem csökkent, hanem a korábbi szinten maradt! A szaklapban megjelent írás összefoglalója szerint a hormonváltozás nélküli apák felesége hajlamosabb volt a depresszióra, több lelki problémáról számolt be. Sőt, a két szülő viszonya is rosszabbul alakult, mint azoknál, akiknél az édesapa biológiai reakciót mutatott gyermeke érkezésére. A beszámoló szerint magasabb volt ezen “stabil” férfiak esetében az agresszív viselkedés megjelenése is. Tehát a normális szinten maradt hormontermelés meggátolja, hogy a férfiak depressziósak legyenek párjuk szülése után, azonban úgy tűnik, negatív hatással bírhat a párkapcsolatra, és az apa-gyermek viszonyra is, ezért nem szabad – az esetleges lelki bajokat megelőzendő – beavatkozni a folyamatba.

Dabry Saxbe professzor a U.S. News portálnak azt nyilatkozta, úgy tűnik, a férfiak szervezete is készül a gyermek érkezésére, a hormonmennyiség változása ennek az egyik jele. Ráadásul fontos mutatója is, hiszen a tesztoszteron szint csökkenése azt mutatta, a vizsgálatban részt vett férfiak sokkal együttműködőbbek, gyermek- és családközpontúbbak voltak a többieknél.

A cikk ITT folytatódik.