Meghalok érte, hogy egy kicsit vékonyabb legyek! INFOGRAFIKA

Étkezési rendellenességek - sokan azt gondolhatják, hogy ez a betegség csupán a balettáncosokat és a modelleket érinti. Csakhogy egy olyan társadalomban, amely tökéletes külsőt követel, rengeteg nő tűz ki maga elé irreális célokat, ami a megfelelő testsúlyt és fizikai megjelenést illeti.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. szeptember 22. Gyarmati Orsolya

Étkezési rendellenességek – sokan azt gondolhatják, hogy ez a betegség csupán a balettáncosokat és a modelleket érinti. Csakhogy egy olyan társadalomban, amely tökéletes külsőt követel, rengeteg nő tűz ki maga elé irreális célokat, ami a megfelelő testsúlyt és fizikai megjelenést illeti.


Dr. Brené Brown a perfekcionizmusról szóló tanulmányában az érzelmi sérülékenységet és a szégyenérzetet vizsgálta. A kutató úgy véli, “elég bátorrá válni ahhoz, hogy elmozduljunk a “Mit fognak gondolni az emberek?”-állapotból a “Jó vagyok így, ahogy vagyok!”-szintre igencsak nehéz.” Remélhetőleg az alábbi infografika segít majd abban, hogy a nők rájöjjenek: nem kell a társadalom teljesíthetetlen elvárásainak engedelmeskedniük.

Az átlag amerikai nők 163 cm magasak és 63,5 kg a testsúlyuk, míg egy amerikai modell 180 cm magas és 53 kg. A legtöbb modell BMI-je (testtömegindexe) megfelel az anorexia kategóriájának.

Egy felmérés szerint az általános iskolás és középiskolás lányok 69 százaléka mondja azt, hogy az újságokban látott modellek teste az, ami meghatározza a tökéletes alakról alkotott képüket. A 9-16 éves lányok negyvenhét százaléka úgy nyilatkozott, hogy a magazinok fotóinak láttán döntöttek úgy, hogy fogyókúráznak. Csupán a megkérdezettek 29 százaléka volt túlsúlyos.

Minden második reklám arról szól, mennyire fontos a vonzó megjelenés a lányok esetében. Egyetlen hirdetés sem szól ugyanakkor fiúkhoz. Egy átlagos tinédzser több mint 5260, a vonzó külsőről szóló hirdetést lát évente.

Öt amerikai nő közül négy elégedetlen a külsejével. A People magazin által megkérdezett nők 80 százaléka mondta azt, hogy a televízióban és a filmekben megjelenő nők “tökéletessége” miatt nem bíznak saját vonzerejükben.

A Nemzeti Étkezési Rendellenesség Szövetsége tízmillióra teszi a bulimiában, vagy anorexiában szenvedő nők számátaz Egyesült Államokban. Az anorexiások 20 százaléka hal meg a betegség következtében kialakuló problémák miatt, vagy lesz öngyilkos.

Lapozz az infografikáért!