Családháló

Kezdőoldal Háttér Meghalt Lennart Nilsson svéd fotós, aki a méhen belül fejlődő magzatról készített felvételeivel vált világhírűvé

Meghalt Lennart Nilsson svéd fotós, aki a méhen belül fejlődő magzatról készített felvételeivel vált világhírűvé

Kilencvennégy éves korában meghalt Lennart Nilsson svéf fotográfus, aki a méhen belül fejlődő magzatról készített felvételeivel vált világhírűvé az 1960-as évek közepén.

MTI,

Lennart Nilsson szombaton hunyt el – közölte családja a TT svéd hírügynökséggel. Nilsson fotói a magzat fejlődéséről először 1965-ben jelentek meg az amerikai Life Magazinban, amelynek címlapsztorija A születés előtti élet drámája címmel mutatta be az embrióról és magzatról készült felvételeket.

Ezek a képek jelentették az első felvételeket az anyaméhben fejlődő emberi embrióról. A képek hagyományos fényképezőgépek, makrolencsék, endoszkóp és pásztázó elektronmikroszkóp segítségével készültek. Nilsson többszázezres nagyítással közvetlenül az anyaméhben készítette felvételeit, amelyek fontos szerepet játszottak az emberi élet kezdetéről és az abortuszról zajló korabeli vitákban.

A képek annyira ikonikussá váltak, hogy beválasztották a NASA Voyager 1 és Voyager 2 űrszondái által a világűrbe vitt tárgyak közé. A felvételekről később “Gyermek születik címmel” könyv is megjelent, amely a mai napig a legnagyobb példányszámban elkelt fotóskönyv a világon.

Hozzászólások

hozzászólás

CÍMKÉK:
Read previous post:
Nemzetközi abortusztámogatást javasol a holland kormány, miután Trump megvonta a pénzt minden tengerentúli szervezettől

Ahogy arról mi is beszámoltunk, Donald Trump egyik első intézkedései között zárta el a pénzcsapot a tengeren túli, abortuszt végző...

Close