A meghitt családi karácsony hét titka

A bejgli íze, a halászlé illata, megannyi ajándék, és szépen feldíszített karácsonyfa – vajon mindez elég a harmonikus, békés családi együttléthez az ünnepek alatt? Sajnos, sok esetben nem. Mit tehetünk, hogy stressz és feszültség helyett kisimult arcok vegyenek minket körül?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
háttér
2016. december 25. Családháló

Anya tényleg csak egy van….

…de ne legyen egyedül. Legalább ilyenkor. Az egész éves háztartási munka után számára az ünnepi készülődés különösen megterhelő lehet, ha a család többi tagjától nem kap segítséget. Legyen a karácsony valóban közös ünnep, amelyre a közös készülődés jó ráhangolódást jelenthet.

Illatok, ízek és díszek

Mondják, ha a testünk és a környezetünk ünneplőbe öltözik, így tesz a lelkünk is. Érdemes hát nekilátni a lakás ünnepi csinosításának, dekorálásának. A készülődést is könnyebbé teszi különféle illatgyertyák meggyújtása, karácsonyi zenék hallgatása.

Rendezzük dolgainkat

Igaz, hogy a karácsony a szeretet ünnepe, de szeretni nem mindig könnyű. A rég látott, mogorva nagynénit, a magának való, különc unokatestvért valószínűleg nem hatja meg egy „muszájból” adott ajándék. Mi segíthet ilyenkor? A cselekvő szeretet.  Amikor nem gondolunk valamit a másikról, hanem kérdezünk („ Mire van szükséged?”), majd a legjobb tudásunk szerint cselekszünk.

Mert a szavak nem mindig segítenek, elég csak arra gondolni, hogy sokan karácsonykor veszekednek a legtöbbet.  A cselekvő szeretetről mások mellett Erich Fromm, a neves svájci filozófus gondolkodott: „A teljes tudás egyetlen útja a cselekvő szeretet: ez a cselekvés meghaladja a gondolkodást, meghaladja a szavakat.” – írta a Szeretet művészete című  könyvében.

A cikk itt folytatódik!