Megkezdte működését a KINCS

Kedden megkezdte működését a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért, röviden KINCS, amely nyitó rendezvényeként egy rangos eseménynek, a Családszervezetek V. Konferenciájának adott otthont. Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár fővédnök a megnyitón mérföldkőnek nevezte az intézet létrejöttét, és beszélt a hazai családszervezetek példaértékű összefogásáról.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
fűrész tünde
2018. március 21. Czefernek Léna

Hatalmas érdeklődés és számos szervezet részvételével zajlott a Családszervezetek V. Konferenciája kedden, melyre jelképes helyszínen, a most megnyílt Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért székhelyén került sor. A megnyitón Fűrész Tünde, a KINCS megbízott elnöke arról beszélt, hogy az elmúlt 8 évben a családszervezetek meghatározó alakjai voltak a családpolitikának és az intézet névadója, Kopp Mária a Népesedési Kerekasztal megalakításával teremtette meg ennek a családpolitikának az alapjait.

Kardosné Gyurkó Katalin, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének elnöke örömét fejezte ki, hogy az elmúlt két évben a családszervezetek egy szorosabb együttműködésbe kezdtek, és ez azért fontos, mert együtt „többre megyünk, erősebbek vagyunk”.  A KINCS-ről szólva elmondta, hogy jó tudni, hogy van és – akár egy gyermek esetében – öröm ott lenni a születésénél.

Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár, aki az esemény fővédnöke mérföldkőnek nevezte az intézet megnyitását, amelyre a családszervezetek képviselőivel közösen került sor. Mint fogalmazott, olyan emberek jöttek itt össze, akik szerint a család védendő érték, amiért érdemes dolgozni. Véleménye szerint kevés olyan ország van, ahol ilyen sok értékes családszervezet működik, és képesek a rivalizálás nélküli összefogásra. Ennek a szinergiának, közös építkezésnek az eredménye, hogy a civil szervezetek által benyújtott javaslatok kezdeményezhették a kormány intézkedéseit.

A KINCS szerinte egyfajta Think tank-ként szolgál majd, amely a nem csupán Magyarországot érintő – családközpontú – családpolitikai döntéseket elősegítő kutatásokat folytat a jövőben. Fontosnak tartotta kiemelni, hogy Fűrész Tünde, KINCS megbízott elnöke 2010 óta a magyar családpolitika részese, alakítója, olyan partner, aki ismeri az összes szereplőt és részese volt az eddig meghozott döntéseknek. Az intézet Kopp Mária nevét viseli, egy olyan szociológusét, akinek munkája befolyásolja a családról alkotott elképzeléseinket, és a Kopp-Skrabski házaspár mentalitásának továbbvitele a célja.

Novák Katalin beszélt arról is, hogy 2018 a családok éve, és a kormány idén kiemelt szerepet szán a családokat érintő intézkedéseknek, rendezvényeknek. Példaként említette, hogy havi 35 ezer forintra nőtt a kétgyerekesek családi adókedvezménye, két évre nőtt a diplomás gyed jogosultsági ideje, egyszerűbb és gyorsabb lett csok igénylése. A családok a harmadik vagy további gyerekek vállalása esetén 1-1 millió forinttal csökkenthetik jelzáloghitel-tartozásukat, a diákhitellel rendelkező nők pedig igényelhetik a hiteltörlesztésük felfüggesztését vagy elengedését. Jövőre eltörlik azt az adminisztratív kötelezettséget, amely szerint a nagycsaládosoknak évről évre igazolniuk kell, hogy több gyereket nevelnek, valamint már a háromgyerekesek is fél áron vásárolhatnak D2-es autópálya-matricát – sorolta.

Kardosné Gyurkó Katalin, a tavaly 30 évessé vált NOE elnöke ezt követően az államtitkár asszonnyal és Fűrész tündével közösen több megjelent nagycsaládosnak átadta a megújult nagycsaládos tagkártyát, amelyet több, mint kétezer helyen lehet ezentúl használni. Azt is bejelentették, hogy a Telenorral kötött megállapodás értelmében a kártyával több kedvezményes csomagot is igényelni lehet a mobilszolgáltatónál.