Megőrültem: fél évig nem vettem PET-palackot

Emberkísérletbe fogtam, hogy megtudjam, lehet-e élni pet palack nélkül. Lehet! Próbáld ki Te is!

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
háttér
2017. július 05. Dívány

A környezettudatos életmód csak pár éve foglalkoztat, konkrétan azóta, amióta gyerekeim vannak, hiszen így máris személyesebbé válik az a probléma, hogy milyen lesz ötven év múlva a Föld. Valamikor tavaly év vége felé kattantam be teljesen, és döntöttem úgy, hogy kipróbálom, milyen a PET-palackmentes élet: emberkísérletbe fogtam, meglepően jó eredménnyel.

A kísérlet lényege, hogy nem vásárolok PET-palackot egyáltalán soha, semmilyen körülmények között, és meglátjuk, meddig tartható mindez. Hát képzeljétek, már fél év eltelt, és egy-egy kisebb botlást leszámítva (amit mindjárt kifejtek bővebben) nem vettem egy kanyi petpalackot sem. És nem is hiányzik. És sokkal kevesebbszer kell levinni a szemetet!

A PET-palack szelektíven gyűjthető és újrafelhasználható műanyag, szóval akkor mi ez a hiszti? Az a helyzet, hogy ettől még nem környezetbarát. Egyrészt azért, mert egy csomó ember nem a szelektívbe dobja a petpalackját, ahogy én sem. Jó, otthon talán igen, de amikor útközben (strandon, állatkertben, fesztiválon) megszomjazol, és veszel egy kólát/vizet? És kiürül? Bedobod az első kukába, nem igaz? Azt onnan már senki se válogatja ki, megy egyenesen a kommunális szeméthegyre meg a bálnák gyomrába.

De ha megígéred, hogy minden körülmények között keresel egy szelektív műanyagos kukát – az is csak jobb, mint a semmi, de még nem környezetbarát. A petpalackok gyártása és szállítása egy csomó energiát igényel, valamint közben szénmonoxid szabadul fel, amely hozzájárul a klímaváltozáshoz. A klímaváltozás meg az, ami miatt ebben a pillanatban is dől rólad a víz, ami miatt évek óta panaszkodnak a növénytermesztéssel foglalkozók, és ami miatt a gyerekeinknek kevesebb kaja és ivóvíz jut majd.

Csapvíz? Megőrültél?

A legtöbb petpalackot ásványvizes palack formájában vásároltam korábban, csak hát életem egy pontján rájöttem, hogy totál hülye vagyok és bedőltem a marketingnek. A palackozott víznek számos előnye van azokban az országokban, ahol nem iható minőségű a csapvíz, itt életeket menthet, szóval Kalkuttában nekem sem lenne ekkora arcom.

Ugyanakkor Magyarországon a csapból is jó minőségű (sőt, eszerint a laborteszt szerint még a palackozottnál is jobb minőségű) ivóvíz folyik, és vannak felmérések, amelyek szerint a palackozott vizek többsége pontosan ugyanolyan minőségű, mint a csapvíz, illetve némelyik egyenesen tényleg az, csapvíz van a palackban benne.

A palackozott víz valójában vészhelyzetekre való: ha nem elérhető máshonnan ivóvíz, ha szennyezett az ivóvíz, akkor szuperjól jön. A hétköznapokban pénzt és energiát áldozni arra, hogy be legyen csomagolva a víz és legyen rajta címke – nem tűnik túl értelmes hozzáállásnak.

Persze, évtizedek óta fennálló szokásokat és hiedelmeket nehéz megváltoztatni. A szomszéd néni, amikor értesült furcsa hobbimról, lelkesen megkeresett és megkérdezte, hogy akkor mi mit iszunk? Őt is nagyon érdekelné, mivel zavarja a sok palack, meg nehéz is hazacipelni a hiperből. Talán ballonos vizet rendelek? Nem, csapvizet iszom. És a gyerekek???

A gyerekek is csapvizet isznak. Egyéves kor alatt forralt, majd lehűtött csapvizet. Még mindenki jól van.

A cikk itt folytatódik!