Megszorongatják az ebükkel kutyául bánókat

De azoknak is érdemes áttanulmányozni az állattartásról szóló szigorított törvényt, akik jól bánnak házi kedvenceikkel, mert júliustól új szabályoknak kell megfelelni.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. június 20. szabo.daniel

De azoknak is érdemes áttanulmányozni az állattartásról szóló szigorított törvényt, akik jól bánnak házi kedvenceikkel, mert júliustól új szabályoknak kell megfelelni.


Ezekben a napokban elsősorban a kánikulától szenvednek a háziállatok, de egyáltalán nem titok, hogy sokan más eszközökkel is sanyargatják házi „kedvenceiket”.
Júliustól, ha a hőségtől szegénykék nem is szabadulnak meg, komolyan szigorodnak az állattartási szabályok, pórul járnak, akik nem viselik megfelelően gondját ebüknek.
A legfontosabb, hogy az egyes állatvédelmi kormányrendeletek módosításával nő az állatvédelmi bírság alapösszege, és szigorodnak az állattartási szabályok is.

Nézzük a legfontosabb tudnivalókat:

Háromszorosára nő a bírság alapösszege
Az eddigi 5 ezer forintos díjat 15 ezer forintra emelték, vagyis ezt az összeget szorozzák fel júliustól a jogsértésnek megfelelő bírságra. A legmagasabb összeg ennek a tízszerese lehet, melyet abban az esetben szabhatnak ki, ha valaki „elfogadható ok” nélkül kioltja egy állat életét. Ugyancsak százötvenezer forintra kell büntetni azt, aki állatot emberre vagy állatra uszított, állatviadalra idomított, állatviadalt szervezett, tartott, arra fogadást szervezett, azon közreműködött, részt vett, fogadást kötött, állatviadal céljára állatot tenyésztett, képzett, idomított, forgalmazott, vagy épületet, földterületet, eszközt rendelkezésre bocsátott.

Összeadódnak a büntetések
Akinek önmagában a 150 ezres bírság nem elég elrettentő, az jó ha tudja, hogy különböző tényállások esetén a bírságok díjai összeadódnak, vagyis akár sok százezer forintra is rúghatnak egyetlen állat esetében.

A brutális állatkínzókat elrettentő büntetések mellett más szabályok is lesznek.

A fül mostantól tabu
A jogszabály továbbra is engedi a kutyák farok-kurtítását, de csak azt, és csak az eb 7 napos koráig. A formára igazított fül tiltott, vagyis egy kutyafajnál sem lehet végezni hasonló beavatkozást.

Méret szerinti besorolás
Pontosan rögzíti a jogszabály a kutyáknak minimálisan megkövetelt helyet, illetve lánc-hosszot is: – kistestű kutyát 10 m2-nél, közepes testűt 15 m2-nél, nagytestűt 20 m2-nél kisebb területen tartósan nem lehet tartani.
Ugyanebben a sorrendben 4, 6, illetve 8 méternél rövidebb lánccal nem lehet kikötve tartani tartósan az ebeket.

Kistestű: 20 kg-ig
Közepes: 20-40 kg
Nagy: 40 kg felett

Gömbakvárium
Érdekesség, hogy a módosítás megtiltja a gerinces állatok tartását kör alakú akváriumban és ketrecben. Hím sziámi harcos halakat – fogalmaz a jogszabály – úgy kell tartani, hogy azok egymást, illetve tükörképüket ne láthassák.
Az eb, macska és görény kölyköket nyolchetes korukig anyjukkal kell tartani.

Kötelező lesz a chip
A jelenleg csak ajánlott, illetve egyes önkormányzatok által előírt chipes állatjelölés a következő év elejétől kötelező lesz.

A rendelet teljes szövegét itt elolvashatja.