Megváltozik a párkapcsolat minősége, ha kisgyermek születik?

Katona Melinda, életvezetési tanácsadó, mediátor, a megvaltozom.hu megálmodója, az anyai lét és a párkapcsolat témájának szakértője. Fő kutatási és gyakorlati területe az a kérdés, hogyan tud egy anyuka felkészülni az anyai életre úgy, hogy a család jól működjön, mint egység.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
háttér
2017. augusztus 04. Babafalva

Minden esetben változik a párkapcsolat minősége, amikor kisbaba születik?

Természetesen. Ez a szülők számára az első gyermeknél radikálisabb változást jelent, hiszen attól a pillanattól kezdve ők már nem csupán egy pár, hanem egy család. Gyakorlatilag ez egy nagyon fontos élethelyzet, hiszen meg kell tanulnunk új szerepeket is és egyáltalán nem mindegy, hogy milyen gyorsan sikerül ez, ahogy az sem, hogy milyen minőségben. A második, harmadik… sokadik gyerek születésénél is van persze valamilyen minőségváltozás, de ott a meglévő gyermekeknél a leglátványosabb ez – a szülők ilyenkor már rendelkeznek egyfajta rutinnal. Azonban itt is kialakulhatnak nehézségek, tehát a kisbaba születésekor beálló változások idején szükség van arra is, hogy magunkon és a kapcsolatunkon is dolgozzunk.

A pozitív változásokat azt gondolom sokan értjük és látjuk. De mik a fő nehézségek, negatív helyzetek ilyenkor?

Egy új élethelyzet mindig teremt nehézségeket még akkor is, ha alapvetően örömteli a változás. Nagyon sokszor romlik meg a kapcsolat az apa és az anya között, ennek oka leginkább az, amikor ez a bizonyos szerepkeresés túl sokáig elhúzódik. Ilyenkor a leggyakoribb az, hogy az apa érzi magát elhanyagolva, másodlagosnak, aminek pedig egyenes – de nem törvényszerű – következménye a hűtlenség, félrelépés – illetve az is gyakori, hogy ilyenkor hagyja el a családot. Ha az anya dolgozik saját magán, akkor képes lesz megfelelni az anya szerepnek éppúgy, mint a feleség szerepnek és képes lesz segíteni a férjnek is, hogy megfeleljen az apaszerepnek. Ha egy nő tudatosan felkészül a leendő változásokra, akkor elkerülhető a házasság vége. Persze az apának is dolgoznia kell, hiszen együtt érhetik el, hogy mindenkinek meglegyen a szerepe és újra harmonikus, kibővült egység legyenek.

Éppen ezért tűztem ki a hivatásom zászlajára változás szót. Az emberek csodálatos sajátossága, hogy tudatosan képesek alkalmazkodni bármely megváltozott körülményhez. Ezt a mindenkiben rejlő képességet mindenképpen jól kell kihasználnunk és nem lesz semmi probléma!

A cikk itt folytatódik!