Mélyponton az önbizalmad? Menj önbizalomedzőhöz!

Énerő-ébresztő program Pozitív önkép, Női önmegvalósítás. Önbizalomedzés. Nőfejlesztő. Ez a pár fogalom csak néhány azok közül, amiket első blikkre kiszúrtunk az interneten női önbizalomfejlesztés témakörben. Lássuk, mi ez, és miért van rá szükség?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
háttér
2016. november 07. Gyarmati Orsolya

Elképzeltük, ahogy cirka 100 éve ülnek a lányok, asszonyok a fonóban, dolgoznak serényen, népdalokat dúdolnak, és valaki egyszer csak megkérdezi: Te, Ilonka, milyen erős mostanában az önbizalmad? Ugye, hogy elképzelhetetlen egy ilyen helyzet? Vajon hogy jutottunk el oda a háborúk, az emancipáció, az iparosodás, a modernizáció, a globalizáció árnyékában, miközben látszólag annyi olyan változás történt, ami a nőket erős, önálló, független akarattal és gondolatokkal bíró, egyedül is megélni képes emberré változtatta… vagy épp az ellenkezője történt?

Eredetileg adva volt a nő, akinek a feladata a gyerekek nevelésére és a háztartás körüli munkára ellátására „korlátozódott”. Ma már valósággal tilos leírni, mennyire jól le voltak osztva a feladatok, azt meg végképp, hogy tulajdonképpen így mindenki éppen annyit végzett, amennyit egyrészt neméből fakadóan, másrészt fizikai erőnlétéből fakadóan ésszerű volt. Pedig tény, ami tény, amennyit „nyertünk” az emancipáció csodálatosnak hangzó intézményével, legalább annyit vesztettünk is – ha nem többet.

Mert persze, egyrészt ma már nem lehet a régi módon gondolkodni, másrészt tökéletesen megértjük, ha valaki igenis többet akar gyereknevelésnél és háztartásnál, ám a megsokszorozódott feladatok törvényszerűen hozták magukkal a folyamatos kudarcérzést is: végre bármit megtehetek, megvalósíthatom önmagamat (ez is mennyire elképzelhetetlen kifejezés lett volna még akár pár évtizede is), de mégsem jut igazán semmire időm… Ennek pedig egyenes következménye az önbecsülés sérülése, az önértékelés letörése.

Sokszor eszünkbe jut, hány és hány anyuka zsonglőrködik naponta elképesztő bravúrosan a házimunka, a gyerekek és a munka háromszögében: ötezer listát tart észben, három gyereknek háromféle uzsonnát ken, közben kiselejtezi a kinőtt ruhákat, berak egy mosást, kitereget egyet, berak egy mosogatást, elrakja a tiszta edényeket, fél mozdulattal letörölgeti a poros felületeket, ÉS MÉG MINDIG CSAK REGGEL 6 óra van. És ilyen intenzív és multitaskos a napja további része is. De ki az, aki ezért megdicséri? Egyáltalán: ki látja mindezt? Mert azért jól esne egy elismerő mondat: őrület, mennyire hatékony vagy! De az ilyen mondatok általában elmaradnak. Akkor pedig elkezdjük azt hinni: mindez annyira alap, hogy nem jár érte köszönet, hála, vagy vállon veregetés. Ez a dolgunk, ha bajunk van a dicsérethiánnyal, nyilván önzők vagyunk.

Na, és itt jönnek a képbe a tanfolyamok, coach-ok, képzések, elvonulások… bármi, ami női énünket rendbe rakja, vagy ha azt nem is, legalább két napig jól kikapcsolódunk (De ki fog kiteregetni? És a gyerekek tornacuccát bekészíteni?) , és olyan mondatokat hallunk, ami egyszerűen jól esik.

De mi is történik egy ilyen önbizalomfejlesztésen? Mi a sok lehetséges oldal közül elsőként Marozsák Szabolcsét választottuk ki, akinek az a foglalkozása, hogy önbizalomedző, és nyitóoldalán ezzel a mondattal ajándékoz meg minket, leharcolt nőket: „Attól, hogy van önbizalmad, nem lesz kisebb a hegy, de könnyebb lesz a mászás.” Ez máris jól esett. Lehet választani könyvből, előadásból, tréningből, klubból, egyéni „edzésből, legyen szó párkapcsolatról, általános életúti válságról, karrierről vagy anyaságról. Lehet húzni online önbizalomkártyát (mindegyiken egy Marozsák-idézet áll, az értelmezésért csak regisztrálni kell az oldalra), és van ingyenes önbizalomállapot-felmérő teszt is. Az biztos, hogy aki ennyi lehetőség után továbbra is önbizalomhiányos marad, az magára vessen.

Természetesen nők is vezetnek hasonló tréningeket, például Pozsgai Nikoletta Katalin, aki az Én-Erő-ébresztő Programja segítségével igyekszik a nőknek visszaadni (vagy felébreszteni) önmagukba vetett hitüket. Az oldalon a női teremtő erők felébresztése, a belső erőforrások megtalálása, a belső hangra figyelés, a női szerepek közötti összhang megteremtése a cél, mindezek érdekében pedig olyan technikákat tanulhatnak a jelentkezők, amelyek segítségével elérhetővé válnak.

Akik az egyszerű megoldásokkal (?) is beérik, természetesen azok számára létezik online önbizalomerősítés is, ilyet kínál a nőfejlesztő.hu, amely Abonyi Anita nőfejlesztő, coach, mediátor oldala. Természetesen itt is lehet tréningre vagy egyéni tanácsadásra jelentkezni, de aki kezdetnek inkább a biztonságos online útmutatást választja, annak jó lehetőség így fejlődni.

Nos, az biztos, hogy az önbizalomhiány gyógyítása hatalmas biznisz lett. Persze a kérdés továbbra is az, hogy elegendő-e, ha mi magunk változtatunk saját életünkön, illetve a magunkról alkotott képen? Hiszen ettől feladataink nem lesznek kevesebbek, gyerekeinket, háztartásunkat, munkánkat pont ugyanúgy el kell látni, mint eddig, és a társadalmi elvárások sem szűnnek meg. Kissé szkeptikusak vagyunk tehát a hosszú távú hatást illetően, ám egy gyors lelki töltődés miatt, egy kicsit pozitívabb életszemlélet kialakítása érdekében mindenképpen előnyösnek tartjuk, ha egy nő elkezd dolgozni saját magán, mert attól a világ csak jobb lehet.