Menjen idén iskolába?

Minden év tél végén-tavasz elején sok szülő aktuális kérdése, hogy vajon menjen a gyerek iskolába vagy maradjon még egy évet. Megérett rá? Hogy döntse el a szülő a kérdést? Deliága Éva gyermekpszichológus 9 kérdésben összegezte az iskolaérettség jeleit.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
háttér
2017. február 11. Babaszoba
Azok a gyerekek, akik 2017. augusztus 31-ig betöltik a hatodik életévüket iskolakötelesekké válnak. Persze egyáltalán nem mindegy, hogy a gyerek mondjuk januárban lett hatéves, tehát hat és fél éves is elmúlik majd az iskolakezdésre, vagy mondjuk augusztus közepén tölti be a hatot és két hét múlva ő is megkezdhetné az iskolát. Az a fél év, ami az elképzelt két gyerek között van, nagyon sokat számít mind fizikai, mind értelmi, mind szociális tekintetben.
Nagy nyomás érzékelhető a szülők felé, hogy igenis kezdje meg a gyerek hatévesen az iskolát, ugyanakkor az is megfigyelhető, hogy a tavaszi-nyári gyerekeket inkább visszatartják még egy évre. A kérdés nagyon fontos, ugyanis a tanuláshoz, az iskolához való hozzáállás múlik rajta: egy nem iskolaérettnek nem csupán az első osztály lesz kínszenvedés, hanem nagy valószínűséggel a későbbi évek is.
Az ugyanis egyáltalán nem elég az iskolaérettséghez, hogy a gyerek okos, tanulni szeretne és iskolába vágyik. Deliága Éva

gyermekpszichológus 9 kérdés megválaszolására ösztönöz, ami alapján könnyebben eldönthető, hogy menjen vagy maradjon a gyerekünk.
A szülők sokszor elkövetik azt a hibát, hogy iskolára késznek gondolják okos gyermeküket, akit érdekelnek a számok, a betűk, és jól tájékozódik a világban. Fontos tudni, hogy a jó intellektuális, kognitív képességek csak részben garantálják a sikeres iskolai pályafutást – olvashatjuk a gyermekpszichológustól. A testi, fizikai erőnlét, testmagasság, testsúly, immunrendszer, koncentrációs képesség mind nagyon fontos, de emellett van egy rendkívül fontos tényező is az iskolaérettség szempontjából, ez pedig a szociális érettség. Ez egyfajta érzelmi érettséget, kudarctűrést, a közösségbe való beilleszkedéshez szükséges normák nem csupán betartását, hanem azok észlelését is jelenti.