Mennyi jár a gyerek után Ausztriában?

A rövid válasz az, hogy nagyon sok. A hosszút a cikkben olvashatják. Ha egyikük kint dolgozik, önöknek is jár.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
háttér
2013. május 01. divany.hu

A rövid válasz az, hogy nagyon sok. A hosszút a cikkben olvashatják. Ha egyikük kint dolgozik, önöknek is jár.


Az osztrák sógorok nem bánnak szűkmarkúan a gyermeket vállalókkal: akár 3 évig GYES, a gyerekek életkorával és számával arányosan emelkedő családi pótlék, adókedvezmények, és lehet még sorolni. A nyugat-európai trendektől előtérően az osztrákok hozzánk hasonlóan akár 3 évig is otthon maradhatnak a gyerekükkel, és a támogatás amit kapnak, nem is igen ösztönzi vagy kényszeríti őket arra, hogy minél előbb visszatérjenek a munkaerőpiacra.

Viszont az is igaz, hogy elég sok az olyan jutattás, ami munkából származó jövedelemhez kötött, mert az adóalapot csökkenti, vagy a bevalott adóból utalják vissza.

Azok a magyar családok, ahol akár csak az egyik szülő kint bejelentett munkavállaló, jogosultak az osztrák gyermektámogatási rendszert igénybe venni, és ebben az esetben a két állam juttatásaink különbségeit az osztrák állam átvállalja. Ami azt jelenti, hogy Magyarországon élő családja (élettársa/felesége és a gyerekek) is megkaphat elég sok mindent, amit az osztrákok. Becslések szerint legálisan kb. 30-40 ezer magyar dolgozhat Ausztriában.

Utánanéztünk, milyen támogatásra számíthatnak a (kis) gyerekes családok, ha az osztrák államra számíthatnak:

  • Szülési szabadság (Wochengeld) – terhességi gyermekágyi segély

8 héttel szülés előtt vagy 8 héttel szülés után jár ez az anyasági támogatás. Aki császármetszéssel szült, ikrei vannak vagy koraszülöttet hozott a világra, 12 hétre meg lehet hosszabbítani ezt a juttatást. Ez az időszak egyfajta anyavédelmi szabály, ilyenkor senkinek semmiképpen nem szabad munkát vállalnia. Az így igényelhető összeg az anya előző 13 heti átlagfizetéséből kerül kiszámításra. A szükséges dokumentumokat a tartományi egészségpénztárhoz (Krankenkasse) kell benyújtani.

  • Családi pótlék (Familienbeihilfe)

Az a szülő igényelheti, aki osztrák bejelentett lakos (ideiglenes vagy állandó lakóhelye van Ausztriában), és vele egy háztartásban élnek a gyerekek. Alapesetben az anya jogosult rá, de lemondhat az apa javára. Évente hat alkalommal fizetik. A területileg illetékes adóhivatalnál (Finanzamt) kell igényelni. A gyermek 19 éves koráig jár, de ha továbbtanul, akkor akár 27 éves koráig is járhat utána. A családi pótlék össze a gyermek életkorával nő, hiszen általában igaz, hogy a gyerekek felnőve egyre többe kerülnek a családnak.

Az összeg eszerint változik: születés-3 éves korig: 105,4 €, 3-10 éves korig: 112, 70 €, 10-19 éves korig: 130,90 €, 19-26 éves korig: 152,7 €.

A második gyerek után havonta kiegészítést kapnak a családok, vagyis a második gyerek után 12,8 euróval több jár, a harmadik után 47, 8 euró a plusz, a negyedik és az utána jövő gyerek után 97,8 euró. A fogyatékos gyerekek után egységesen 138,3 euró jár függetlenül az életkortól. A lakhely szerinti adóhivatalnál (Finanzamat) igényelhető.

A cikk itt továbbolvasható!