Mennyi nőnek kell még meghalni vagy megnyomorodni?

Magyarország még nem ratifikálta az Isztambuli Egyezményt, amely zéró toleranciát hirdet a nők elleni erőszakkal szemben. Pedig a statisztikai adatok, a társadalmi többség és a döntéshozók bagatellizáló, áldozathibáztató attitűdje, valamint az olyan elborzasztó esetek, mint Renner Erika története azt mutatja, hogy jóval szigorúbb jogi szabályzásra volna szükség a nők hatékony védelme érdekében.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
háttér
2016. november 25. Dívány

NANE hosszú évek óta küzd a nők elleni erőszak felszámolása mellett, és idén is megrendezi a Néma Tanúk felvonulását a világon több országban is futó 16 Akciónap elnevezésű kampánysorozat keretében. A NANE szervezésében született meg az a Bíróságfigyelő Program is, amelynek fontossága és szükségessége a cikk írása alatt, vagyis Renner Erika másodfokú tárgyalása miatt, újfent bebizonyosodott. Elmondjuk, miért.

November 25-én, a nők elleni erőszak felszámolásának világnapján került Renner Erika egészen brutális esete a Fővárosi Ítélőtábla elé. A médiából már jól ismert ügy szerint Rennert saját otthonában elkábította, kezét-lábát összekötötte, majd altestére maró lúgot öntött egy maszkos férfi, aki mindezek után takaróba csavarva magára hagyta a súlyos, égési sérüléseket szenvedett nőt. Barátainak hála viszonylag gyorsan kórházba került, de még az orvosi beavatkozás ellenére is egy életre megnyomorította a maró anyag, és a helyreállító műtétek ellenére sem lesz képes a normális szexuális életre, jelenleg még vizeletürítési problémákkal is küzd.

Az eset szálai Renner Erika volt párjához  a Budai Irgalmasrendi Kórház volt főigazgatójához, B. Krisztiánhoz vezettek, aki hiába tagadta bűnösségét, a Fővárosi Törvényszék bírája, Mikó Gergely szerint a vádtól eltérően nem életveszélyt okozó, hanem maradandó fogyatékosságot, súlyos egészségromlást okozó testi sértésben bűnösnek találta. Az elsőfokú tárgyalás bírója szerint Renner Erika támadója, azaz a volt párja, bosszúból követte el tettét, amellyel az áldozat szexuális életét kívánta lehetetlenné tenni. A férfit első fokon, májusban négyéves börtönbüntetésre ítélte a Fővárosi Törvényszék, és öt évre eltiltották az orvosi foglalkozástól.

A cikk itt folytatódik!