Mennyire ismered a saját gyerekedet?

Mennyire ismered a saját gyerekedet?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
gyerek
2016. november 08. Gyarmati Orsolya

A kutatók az úgynevezett CHIPS-tesztek alapján (Children’s Problem Solving, Gyerekek Problémamegoldása) tájékozódtak, amelyek a gyermek nyelvi és kognitív szintjét mérik, valamint pszichiátriai diagnózist is adnak. Az eredményeket összehasonlították a szülők átfogó értékeléséről, amelyet saját gyerekükről készítettek a gyerek iskolai és viselkedési teljesítményét illetően.

A 6000 dán családdal megcsináltatott teszt olyan tényezőket is figyelembe vett, mint a szülők életkora, végzettsége, munkaköre, anyagi helyzete, pszichés állapota. Az eredményekből kiderült: nem igaz, hogy a két szülő közül az anyák ismerik jobban a gyerekeiket – az apák épp olyan pontos elemzést tudnak róluk adni.

„Ez az eredmény különösen a válóperes ügyek kapcsán fontos, mivel az esetek többségében a bíróság az anya javára dönt a szülői jogok gyakorlását illetően”, mondta el ” Nabanita Datta Gupta, a kutatás egyik végzője.

Az anya mentális problémái befolyásolják az ítélőképességét

A kutatásból az is kiderült, hogy azok az anyák, akiknek mentális problémái vannak, gyakran alábecsülik, alulértékelik a gyerekeik képességeit, ami miatt a gyerekek alacsony önértékelésűekké válnak és önbizalomhiányban szenvednek, megkérdőjelezve saját képességeiket.

„Nagyon sok anyánál elmulasztják felismerni a szülés utáni depresszió jeleit, ami súlyos hatással van az egész családra, de elsősorban a gyerekekre, akik több kritikát kapnak mint dicséretet, így sosem lesznek tisztában saját értékeikkel. A kutatásunk eredményei rámutatnak, hogy legyen szó általánosságban a gyerekről, vagy specifikusan az iskolai teljesítményéről, egészségi állapotáról, az apák értékelése ugyanolyan fontos, mint az anyáké. Különösen igaz ez Dániában, ahol az apák rendkívül aktívan jelen vannak gyermekeik életében”, tette hozzá Nabanita Datta Gupta.

Forrás: Science Daily (via)